Ecstasy povezan s gubitkom dugoročnog pamćenja

OSOBE koje uzimaju ecstasy izložene su povećanom riziku od gubitka dugoročnog pamćenja, pokazalo je nedavno objavljeno britansko istraživanje.

Istraživanje provedeno u Europi, Sjedinjenim Državama i Australiji među osobama koje uzimaju ecstasy, pokazalo je da postoji za 23 posto veća mogućnost da će oni koji redovito koriste drogu, najčešće povezivanu s disco klubovima, češće imati probleme s pamćenjem nego oni koju je ne uzimaju.

Osobe koje uz ecstasy uzimaju i kanabis suočavaju se s "bezbroj poteškoća s pamćenjem", kaže se u izvješću, što bi moglo predstavljati pravu "tempiranu bombu" kognitivnih problema u kasnijem životu .

U izvješću koje je objavilo Sveučilište u Newcastleu, ističe se da kanabis ugrožava kratkoročno pamćenje. Unatoč tome što je zabilježena prilično visoka smrtnost od ecstasyja, među mladim korisnicima još je rašireno mišljenje kako je ta droga sigurna. Oni koji je uzimaju kažu da pojačava svijest i emocije, no u iznimnim slučajevima, ecstasy može izazvati fatalne oscilacije u tjelesnoj temperaturi.

"Osobe koje uzimaju ecstasy mogu misliti da je zabavan i prilično bezopasan", kaže glavni istraživač sa Sveučilišta Newcastle dr Jacqui Rogers.

"Ipak, rezultati pokazuju mala ali mjerljiva oštećenja pamćenja kao rezultat uzimanja droge, što zabrinjava", ističe.

Istraživanje se temeljilo na odgovorima dobivenim od 763 ispitanika.

Pokazalo se da je dugoročno pamćenje kod tipičnih korisnika za 14 posto slabije nego kod 480 ljudi koji nikad nisu uzeli ecstasy, odnosno za 23 posto slabije nego kod njih 242 koji nikad nisu uzeli drogu.

Usto, osobe koje redovito uzimaju drogu, napravile su 29 posto više pogrešaka kod ispunjavanja upitnika nego osobe koje nikad nisu posegnule za drogom.

(Hina) br dgk

Pročitajte više