EK: Zemljama regije isti tretman kao nedavno primljenima u EU

EUROPSKA komisija će na predstojećem summitu u Solunu izići s prijedlogom da u cilju integracije zemalja jugoistočne Europe primijeni isti tretman i metodologiju primijenjene na zemlje nedavno primljene u Europsku uniju, izjavio je u četvrtak šef Ureda delegacije Europske komisije u Beogradu Geoffrey Barrett.

Barrett je to izjavio predstavljajući prijedlog Europske komisije za države jugoistočne Europe, koje će Komisija podnijeti Vijeću ministara EU.

Samo države koje mogu provesti političke i gospodarstvene reforme moći će dostići standarde za prijem u EU, te je neophodno ojačati proces asocijacije i stabilizacije novih mjera, uključujući uvođenje partnerstva za europsku integraciju, kazao je Barrett.

"Mi od zemalja ove regije očekujemo usvajanja akcijskog plana, koji bi jasno trebao pokazati kakve su njihove namjere oko zakonskih i institucionalnih promjena koje će izvršiti u slijedećem periodu. Ovdje imamo dvostruko partnerstvo, jedan dio su očekivanja EU od tog partnerstva, a drugi dio nacionalni plan usvojen u svakoj zemlji, koji bi najavio kako bi to partnerstvo bilo primijenjeno u iduća tri, šest ili 13 mjeseci", kazao je Barrett.

Pročitajte više