Elektroprivreda BiH prijeti isključivanjem struje aluminiju

ELEKTROPRIVREDA BiH potvrdila je u ponedjeljak da će obustaviti isporuku električne energije za mostarski Aluminij, u kojemu Hrvatska ima 12 posto vlasničkog udjela, ukoliko se do sredine kolovoza ne postigne dogovor o povećanju cijene električne energije s Debisom, financijskim servisom njemačkoameričkog koncerna DaimlerChrysler, koji posredno kupuje struju za mostarsku tvrtku.

Elektroprivreda je time potvrdila i kako nisu uspjeli pregovori koji su proteklog tjedna vođeni s predstavnicima Debisa u Sarajevu.

"Nakon neuspješnih pregovora, Elektroprivreda BiH je 16. lipnja, koristeći odredbe ugovora, najavila njegov raskid i prekid isporuke električne energije za Debis, tako da rok za prekid ugovora istječe između 14. i 16. kolovoza", rekao je glavni direktor Elektroprivrede Enver Kreso.

Kreso je pojasnio da će ukoliko se ako se ne pojavi netko tko bi mogao presuditi, ugovor biti raskinut sredinom kolovoza.

Elektroprivreda je odlučila razvrgnuti ugovor potpisan do 31. prosinca slijedeće godine zbog gubitaka nastalih promjenama u razlici tečaja eura i dolara.

Direktor Elektroprivrede izbjegao je izravni odgovor na pitanje hoće li eventualni raskid ugovora ugroziti proizvodnju u mostarskom Aluminiju.

Kreso je potvrdio kako Elektroprivreda BiH ima potpisan ugovor isključivo s Debisom i isporučuju dvije trećine energije potrebne za mostarski Aluminij.

Pročitajte više