ELEMENTARNA NEPOGODA U HERCEGOVAČKO NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Vlada hercegovačkoneretvanske županije je u srijedu navečer na izvanrednoj sjednici proglasila stanje elementarne nepogode zbog požara na području te županije, potvrdio je predsjednik županijske vlade Miroslav Čorić.

Ovo je prvi puta u Federaciji BiH da se zbog rasplamsanih požara proglašava elementarna nepogoda na području neke županije.

Čorić je objasnio kako je odluka o proglašenju elementarne nepogode donesena prvenstveno zbog kritičnog stanja u Mostaru. Cijeli grad je u srijedu popodne bio u vatrenom obruču požara koji je izbio na okolnim brdima. Posebice dramatično bilo je u prvim večernjim satima u naselju Cim gdje se vatrena stihija približila naselju. Mještani i vatrogasci uspjeli spriječiti daljnje širenje vatre i eventualno tragičnije posljedice.

Osim šest mostarskih općina na području hercegovačko-neretvanske županije je još osam općina, i svi su općinski načelnici večeras na izvanrednoj sjednici županijske vlade tražili proglašenje elementarne nepogode.

Županijska je vlada također večeras pozvala stanovništvo da pomogne vatrogascima u obuzdavanju požara. Po Čorićevim riječima u četvrtak će se u gašenje požara uključiti i jedan SFOR-ov protupožarni helikopter. U Federaciji BiH ne postoje helikopteri za gašenje požara.

"SFOR čini sve u okviru svojih mogućnosti kako bi pomogao gradu Mostaru i njegovim nastojanjima da se stave pod nadzor i ugase požari koji uzimaju maha na području Mostara", priopćio je u srijedu navečer SFOR u Mostaru.

(Hina) pg sb

Pročitajte više