ELFRIEDE JELINEK DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

Austrijanka Elfriede Jelinek, spisateljica dramatičarka i pjesnikinja, proglašena je dobitnicom Nobelove nagrade za književnost, priopćila je Švedska akademija u četvrtak.

U obrazloženju nagrade Akademija hvali "glazbeno strujanje glasova i antiglasova u njezinim romanima i dramama u kojima s osobitim jezičnim žarom iznosi apsurdnost društvenih klišea i njihovu nadmoć".

Jelinek (57) je izjavila za švedski radio da je iznenađena i počašćena, ali da zbog bolesti neće moći otputovati u Stockholm i osobno preuzeti nagradu vrijednu 10 milijuna švedskih kruna (oko 8,2 milijuna kuna). Dodala je također da ova nagrada "nije cvijet na austrijskom reveru".

Elfriede Jelinek rođena je 1946. godine od oca češkog Židova i majke Bečanke. U svojoj je domovini kontroverzna figura, među ostalim i zbog članstva u austrijskoj komunističkoj partiji od 1974. do 1991.

U posljednja tri desetljeća Jelinek se razvila u jedan od najpoznatijih glasova književnosti na njemačkom jeziku. Svjetsku je slavu stekla novelama "Pijanistica" (1983.) i "Požuda" (1989.). Autorica je mnogih kazališnih djela, među ostalim, "Što se dogodilo nakon što je Nora ostavila muža" ili "Stupovi društva", koji je u Hrvatskoj bio na repertoaru zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella.

Prirodu njezinih tekstova teško je definirati, pišu svjetske agencije. Oni variraju od proze do poezije, čarolije i himničnosti, sadrže kazališne scene i filmske sekvence.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja poput nagrade Georg Buechner, Heinrich Boell grada Koelna, Bremenske književne nagrade i nagrade Peter Weiss grada Bochuma.

Ovo je prva Nobelova nagrada za književnost koja odlazi Austriju i ukupno deseta za ženu. Posljednji ju je put dobila poljska pjesnikinja Wislawa Szymborska 1996. godine,

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više