Elie Wiesel kritizirao Papu

NEKA Papa osudi terorizam i neka se ne miješa u politiku, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel u razgovoru za "Corriere della Sera" od ponedjeljka osvrčući se na nedjeljni poziv Ivana Pavla II. da se na Bliskom istoku ne podižu zidovi već mostovi.

"Od duhovnog čelnika jedne od najvažnijih i najbrojnijih religija na svijetu očekivao sam osudu terora i ubojstva nevinih, a ne političke izjave i uspoređivanje terorizma s djelima samoobrane. Pogrešno je tako politizirati terorizam. Počinitelji pokolja u Istanbulu nisu ubili zbog zida, već zato što mrze židove. To bi Papa trebao znati i osuditi", rekao je Wiesel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Wiesel je rekao da podupire izgradnju zida između Izraela i palestinskih teritorija, objasnivši kako "za razliku od terorizma, podjela nije izazvala ničiju smrt, već je spasila mnoge živote".

"U Gazi podjela funkcionira i od kada je podignut zid nije zabilježen ni jedan samoubilački čin na tom području", kazao je Wiesel.

Papa je u nedjelju, nakon što je osudio terorizam i napade u Istanbulu i Nassiriyji, kazao kako Sveta zemlja nema potrebu za zidovima već za mostovima.

Wiesel je rekao da bi njegove riječi "antisemiti mogli instrumentalizirati i proširiti još veću mržnju prema Izraelu i židovima", bez obzira što to nije bila Papina namjera.

Pročitajte više