EU lideri raspravljaju o kontroverznom smanjenju emisije štetnih plinova do 20 posto

DVODNEVNI proljetni sastanak šefova država ili vlada 27 zemalja članica Europske unije počinje danas u Bruxellesu, a glavne teme summita, izazvane naglom promjenom klime, bit će pitanja energetske politike i zaštite okoliša, prenosi BBC.

Europski će lideri najvjerojatnije donijeti odluku o smanjenju emisije štetnih plinova za 20 posto, što je razina iz devedesetih godina prošlog stoljeća, a očekuje se da će rok za tu mjeru biti 2020. godina.

Moguće je i iznošenje prijedloga za smanjenje emisije stakleničkih plinova za čak 30 posto, kao jedna od strožih mjera kojim će Europska unija dočekati isticanje Sporazuma u Kyotu 2012. godine. Time bi se trebalo natjerati SAD, Kinu i Indiju na priključivanje u sporazume o zaštiti atmosfere, koje dosada nisu bile voljne prihvatiti.

Također će biti i riječi o obnovljivim izvorima energije, a vođe država Europske unije će najvjerojatnije pokušati ubrzati obavezu njihovog korištenja.

Na skupu će također biti razmotrena provedba Lisabonske strategije o gospodarskom rastu i zapošljavanju, dok će čelnici razmotriti i ideje o zajedničkoj deklaraciji, koju bi trebali prihvatiti potkraj mjeseca u Berlinu, kada će se obilježiti 50. obljetnica Rimskih ugovora, kojima su udareni temelji današnje Unije.

S druge strane, hrvatski će premijer Ivo Sanader, kao predsjednik HDZ-a, u Meiseu pokraj Bruxellesa sudjelovati na sastanku na vrhu Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćana i pučana, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu.

Sastanak se tradicionalno održava uoči svakog summita EU-a, a Sanader sastat će se u Bruxellesu s predsjednikom Europskog parlamenta Hans-Gertom Poetteringom.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više