EU podržava povlačenje iz pojasa Gaze

EUROPSKA unija je u utorak u Bruxellesu izrazila podršku izraelskom planu za povlačenje iz pojasa Gaze, što predstavlja samo prvi korak u rješavanju krize na Bliskom istoku.

"Povlačenje iz pojasa Gaze za nas je samo početak procesa, a ne kraj", rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana.

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica sastali su se u utorak poslije podne na redovitom mjesečnom sastanku. Sastanak je počeo radnim ručkom na kojem se razgovaralo o Bliskom istoku i Iraku.

Solana je rekao da EU inzistira na provedbi međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok, koji treba omogućiti stvaranje palestinske države koja bi miru živjela s Izraelom.

Solana je rekao da bi palestinske vlasti trebale iskoristiti izraelsko povlačenje iz Gaze kao poticaj za daljnje reforme, izrazivši pritom spremnost EU-a da gospodarski pomogne palestinskim područjima.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost je rekao da palestinsko vodstvo, u odsustvu predsjednika Jasera Arafata, koji je na liječenju u Parizu, "kontrolira situaciju". Istaknuo je da je u stalnom kontaktu s palestinskim čelnicima, koji su ostali u Ramallahu i s onima koji su koji s Arafatom došli u Pariz.

Vijeće ministara nastavilo je popodne rad na pripremama za summit EU-a koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu. Glavna tema summita je provedba lisabonske strategije, u kojoj je EU zacrtala cilj da do 2010. godine postane najkonkurentnije gospodarstvo na svijetu.

Pročitajte više