EU pokreće kampanju za globalnim ukidanjem smrtne kazne

EUROPSKA UNIJA iskorištava trenutke u kojima je svjetska javnost šokirana iračkim smaknućima Sadama Huseina i njegove dvojice suradnika, i namjerava predložiti opći moratorij na smrtnu kaznu.

Brigitte Zypries, ministrica pravosuđa Njemačke, koja trenutno predsjeda EU, rekla je jučer kako EU planira iznijeti plan pred Općom skupštinom UN-a. Nju je podržao i njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schäuble, koji je rekao: "Smatramo da je smrtna kazna nešto što trebamo zaboraviti".

Talijani, koji otvoreno istupaju protiv smrtne kazne, posebno nakon Huseinovog smaknuća, kažu da bi EU trebala pojačati svoje diplomatske napore da bi ukinula smrtnu kaznu.

"Nespretno" smaknuće Huseinovog polubrata Barzana Ibrahima al-Tikritija, kojemu je u ponedjeljak pri vješanju otpala glava, daje Uniji veću snagu glasa.

Irski ministar vanjskih poslova Dermot Ahern, rekao je nakon tog smaknuća "Izvještaji o groznim prilikama smaknuća od ponedjeljka vrlo su uznemirujući. Vjerujem da je u interesu pravde i pomirenja u Iraku da iračke vlasti sad poduzmu korake kojima će ukinuti smrtnu kaznu"

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso podržao je njemačke i talijanske zahtjeve, rekavši "Vjerujem u europske vrijednosti i zahvaljujem Italiji i Njemačkoj na najavljenim inicijativama, te se nadam da ćemo zajedno, unutar pravnog okvira Ujedinjenih naroda, moći raditi na tome da ukinemo smrtnu kaznu"

Smrtna kazna zabranjena je u EU, a trenutno je dopuštena u 68 drugih zemalja svijeta, između ostalog u zemljama članicama Vijeća Sigurnosti Rusiji, Kini i SAD-u.

Neke realne mogućnosti da se provede globalno ukidanje smrtne kazne, dakle, nema, pa se ovo može promatrati više kao simbolički politički potez, nego kao inicijativa koja bi mogla donijeti neke konkretne razultate.

J.D.

Pročitajte više