EU poziva na proeuropsku koaliciju u Srbiji

EUROPSKA unija pozvala je na što brže formiranje proeuropske i demokratske srpske vlade koja bi se mogla uhvatiti u koštac sa pitanjima poput statusa Kosova i približavanja EU, prenosi AFP.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU, pozdravljen je miran tijek parlamentarnih izbora, no nije se htjelo komentirati rezultate koji su išli u prilog radikalima (SRS). "EU je spremna dati svoju potporu Srbiji u njenoj europskoj perspektivi", izjavili su.

Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova predsjedavajuće Njemačke pohvalio je demokratske stranke zbog njihova uspjeha, te istaknuo da nakon izbora postoje mogućnosti za srpsko približavnje Europi.

Koalicija demokratskih stranaka najvjerojatnija je, no pregovori oko budućeg statusa Kosova mogli bi otezati formiranje proeuropske vlade, što zabrinjava Europsku uniju.

Pregovori između Srbije i kosovskih vlasti oko toga koliko će autonomije biti pruženo Kosovu, trebali bi se nastaviti nakon što izaslanstvo Ujedinjenih naroda u petak preda svoje prijedloge o budućem statusu pokrajine.

E.A.J.
Foto: AFP

Pročitajte više