EU pozvala Hrvatsku da što brže locira Gotovinu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu još jednom pozvali Hrvatsku da što prije locira i preda Haškom sudu (ICTY) odbjeglog generala Antu Gotovinu.

"Puna i bezuvjetna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje bitan zahtjev za nastavak približavanja EU-u. Vijeće je pozvalo Hrvatsku da poduzme potrebne korake za punu suradnju s ICTY-em i ponovilo da zadnji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Den Haag što je prije moguće", kaže se zaključcima o zapadnom Balkanu, koje su ministri usvojili u ponedjeljak poslijepodne na svom redovitom mjesečnom sastanku.

Vijeće je također pozdravilo prijedlog pregovaračkog okvira za Hrvatsku i pozvalo "nadležna tijela da ispitaju taj prijedlog kako bi se postigla suglasnost o okviru s ciljem otvaranja pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, bude li Hrvatska u potpunosti surađivala s ICTY-em - kao što je odlučilo Europsko vijeće 16. i 17. prosinca 2004.".

"Hrvatska je dobrodošla u EU, ali mora učiniti sve kako bi se do 16. ožujka moglo zaključiti da je suradnja s ICTY-em potpuna", rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjedatelj Vijeća EU-a, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Zaključci su usvojeni bez rasprave. Prema riječima slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, o Hrvatskoj se neformalno razgovaralo u pauzi sastanka Vijeća ministara.

Rupel je rekao da u stajalištima članica EU-a prema početku pregovora s Hrvatskom nema nikakvih promjena.

"Zasad nema nikakve promjene, ostaje zahtjev i uvjet da Hrvatska intenzivnije surađuje s Haškim sudom. Imam dojam da države članice neće odstupiti i predomisliti se oko toga pitanja", rekao je Rupel u izjavi hrvatskim novinarima.

Asselborn je prije početka sastanka pozvao hrvatske vlasti da učine sve kako bi uspostavile "stopostotnu suradnju" s Haškim sudom.

"Preostalo nam je još nekoliko tjedana. Hrvatske vlasti se moraju angažirati i pokazati da postoji stopostotna suradnja s Haškim sudom", rekao je Asselborn, predsjedatelj Vijeća EU-a, po dolasku na sastanak europskih ministara vanjskih poslova.

"Sada je ključni trenutak. Hrvatska vlada vrlo dobro zna da nakon izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte mora djelovati", rekao je Asselborn.

Britanski ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je da što prije general Ante Gotovina bude u Den Haagu, to će prije Hrvatska otpočeti proces pristupa EU-u.

"Britanija, kao što znate, predvodi one koji se zauzimaju da Hrvatska uđe u EU, ali je ona i prva koja traži da Hrvatska u potpunosti ispunjava svoje obveze prema Haškom sudu. Kao što sam rekao premijeru (Ivi) Sanaderu, što Gotovina brže bude u Den Haagu, tim ćemo brže Hrvatsku moći smjestiti u EU, gdje joj je i mjesto", rekao je MacShane hrvatskim novinarima.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna Krisztina Nagy izjavila je u ponedjeljak da Europska komisija nije promijenila stajališta u odnosu na izjave koje je povjerenik Rehn dao 31. siječnja.

On je tom prilikom ustvrdio da "na temelju informacija kojima raspolaže u ovom trenutku o hrvatskoj suradnji s ICTY-em ne bi mogao preporučiti početak pregovora s Hrvatskom".

"Nema promjena u odnosu na ono što je rekao Olli Rehn 31. siječnja", rekla je Nagy na konferenciji za tisak u sjedištu Komisije.

Glasnogovornica Europske komisije Francoise Le Bail podsjetila je na istoj konferenciji da se haška tužiteljica Carla del Ponte nedavno susrela s predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom i da je tada rekla da Hrvatska ne surađuje u potpunosti sa Sudom. Prema njezinim riječima, Barroso je rekao "da bi za Europsku komisiju bilo vrlo teško pokrenuti pregovore ako ne bude pune suradnje s ICTY-em".

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje da će Zagreb zadovoljiti uvjet suradnje s Haškim sudom i početi pregovore 17. ožujka, kako je i predviđeno.

"Vjerujem da će Hrvatska zadovoljiti uvjet pune suradnje, da će dokazati da u potpunosti surađuje s Haškim sudom i u ovom trenutku nema govora o odgodi pregovora, za koje se mi intenzivno pripremamo i tražimo da počnu 17. ožujka", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska ministrica sudjelovala je, zajedno s ostalim kolegama iz kandidatskih zemalja, na radnom ručku s ministrima europskih poslova zemalja članica.

Svoj optimizam ministrica zasniva "na temelju onoga što rade naše službe, uključujući i diplomaciju" i stoga "vjeruje da će Hrvatska do 17. ožujka dokazati da se maksimalno trudi kako bi se riješilo preostalo pitanje u suradnji s Haškim sudom", slučaj odbjeglog generala Gotovine.

"Hrvatska vrlo ozbiljno shvaća uvjet suradnje i u tom smislu postupa s punom odgovornošću", rekla je za Hinu ministrica Grabar-Kitarović.

Ona je u ponedjeljak u Bruxellesu imala prigodu za niz bilateralnih razgovora sa svojim kolegama.

Odluku o tome hoće li pristupni pregovori započeti 17. ožujka, Vijeće EU-a trebalo bi donijeti dan prije - 16. ožujka.

U utorak će u Bruxelles doputovati i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji će zajedno s kolegama iz ostalih kandidatskih zemalja sudjelovati na sastanku s predsjedateljem Europskog vijeća, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom, koji će ih izvijestiti o rezultatima summita EU-a i SAD-a.

Pročitajte više