Europa unatoč krizi nastavlja s potporom hrvatskog poduzetništva

EUROPSKA investicijska banka namjerava nastaviti s aktivnostima jačanja malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj te, unatoč krizi, ponoviti prošlogodišnji iznos potpisanih zajmova od 415 milijuna eura.

„Želimo povećati naš volumen u Hrvatskoj i želimo ostati i u Grčkoj, gdje smo prošle godine dali zajmove u visini od 1,6 milijardi eura, a na grčki zahtjev spremni smo ove godine taj iznos još povećati", rekao je potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz-Ahnen za Deutsche Welle.

Prošle godine Hrvatska je dobila dvostruko više zajmova od EIB-a nego 2008. godine, kada je dobila 170 milijuna eura. Od 2001. do 2009. ukupan iznos zajmova EIB-a Hrvatskoj iznosi 1,9 milijardi eura, od čega je 64 posto potrošeno na prometnu infrastrukturu.

Naglasak na obnovi željezničkog sustava

"Nastavit ćemo raditi s malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, a uskoro ćemo potpisati i iduće zajmove. Što se tiče projekata na području infrastrukture, tu ćemo se koncentrirati na manje projekte, koje vode prije svega općine. Europski naglasak je i na oživljavanju željezničkog sustava i obnove, ali to je dugoročni projekt", rekao je i dodao da se zbog toga kasni s projektom nizinske pruge Zagreb-Rijeka-mađarska granica.

Na pitanje hoće li zbog posljedica grčke krize Hrvatska ući u Eurozonu sa zakašnjenjem, Kollatz-Ahnen je objasnio da je Hrvatskoj najvažnije ući u Europsku uniju te da će se pitanje ulaska u Eurozonu već riješiti.

"Hrvatskoj je idući korak članstvo u Europskoj uniji, zbog toga najprije treba biti uspješna oko toga, nakon toga možemo razgovarati o daljnjim koracima. Prvi korak je članstvo u EU, a nakon što su riješena sva pitanja oko pristupanja, možemo prijeći na tehnička pitanja oko ulaska u Eurozonu. EIB je uvijek podržavao Hrvatsku u ispunjavanju svojih obveza prema Uniji. Ako kriza dovede do toga da se u Eurozonu može ući brže ili možda nešto kasnije, to je rasprava koja je u tijeku i u kojoj EIB ne sudjeluje, ali što se tiče Hrvatske, sada je potrebno koncentrirati se na idući korak, a to je ulazak u EU", završio je.

Pročitajte više