Europske burze blago porasle zbog ublažavanja trgovinskih napetosti SAD-a i Kine

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama danas ujutro cijene dionica blago porasle, nakon tri dana oštrog pada, no ulagači su i dalje oprezni zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Stabilizacija na europskim burzama

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto. Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,10 posto, na 7.164 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 posto, na 11.633 boda, a pariški CAC 0,20 posto, oko 5.246 bodova.

Europske burze jutros su se stabilizirale nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje ublažavanju strahovanja od daljnjeg rasta napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Svjetske su burze pod pritiskom od polovice prošloga tjedna kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Kina je, pak, početkom tjedna odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Splašnjavanje trgovinskih napetosti

No, strahovanja od jačanja trgovinskih napetosti ponešto su splasnula nakon stabilizacije tečaja kineske valute i poruke iz Bijele kuće da Trump planira pozvati kinesku trgovinsku delegaciju na pregovore u rujnu.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,2 posto, nakon što je u posljednjih osam dana izgubio više od 8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros pao 0,3 posto, na 20.516 bodova. 

Pročitajte više