Europske burze na najvišim razinama u devet mjeseci

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrile najave postupnog popuštanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji gospodarskih aktivnosti.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0.3 posto, pa se kreće oko najviših razina u devet mjeseci.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.15 posto, na 6.441 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0.10 posto, na 13.307 bodova, a pariški CAC 0.25 posto, na 5.571 bod.

Ulagače su ohrabrile najave iz Njemačke i Velike Britanije da će se dopustiti ograničeno okupljanje za božićne blagdane, dok bi Francuska već idućega vikenda mogla popustiti restriktivne mjere, s obzirom na pad broja novozaraženih koronavirusom.

Najviše su jutros, u prosjeku 1.6 posto, porasle cijene dionica u financijskom sektoru, nakon vijesti da bi Europska središnja banka iduće godine mogla ukinuti ograničenja u vezi isplate bankarskih dividendi.

Znatnije su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer je nastavljen rast cijena nafte, s obzirom na to da bi u dogledno vrijeme, s normalizacijom gospodarskih aktivnosti, mogla ojačati potražnja za crnim zlatom.

MSCI indeks svjetskih burzi dosegnuo je jutros rekordnu razinu, ojačavši 0.2 posto, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto.

Pročitajte više