Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja zaraženih od koronavirusa, zbog čega neke zemlje uvode strože mjere kretanja stanovnika.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks stagnirao oko 6090 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 12.919 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 4964 boda.

Zbog rasta broja zaraženih covidom-19 i strožih mjera kretanja stanovnika u nekim zemljama Europske unije, najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 0,9 posto.

S druge strane, porasle su cijene dionica u rudarskom sektoru, za 1,5 posto, zahvaljujući nadi ulagača da će se s postupnim oporavkom globalnog gospodarstava oporaviti i potražnja za sirovinama.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto i kreće se blizu najviših razina od siječnja.

Skočile cijene dionice u Šangaju

To se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u Šangaju za više od 2 posto, nakon odluke kineske središnje banke o odobravanju dodatnih povoljnih srednjoročnih kredita financijskom sustavu, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga su ulagači jutros zanemarili nove prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kineskim kompanijama, među ostalim Alibabi, nakon što je nedavno najavio zabranu operacija i transakcija aplikacijama WeChat i TikTok u SAD-u, ako ih njihovi vlasnici, kineske kompanije Tencent i ByteDance, ne prodaju.

I dok su kineske burze porasle, na ostalim tržištima u regiji cijene su dionica pale, što je posljedica slabih gospodarskih pokazatelja.

Tako je jutros objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju potonuo rekordnih 27,8 posto na godišnjoj razini, pa je treće po veličini svjetsko gospodarstvo zaronilo još dublje u recesiju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, na 23.096 bodova

Pročitajte više