Europski Ustav i Avis - okosnica novoga broja časopisa "Kolo" Matice hrvatske

Europski Ustav i Avis (Mišljenje o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji) programske su činjenice oko kojih je organiziran novi broj časopisa "Kolo" Matice hrvatske koji je i prvi u Hrvatskoj javno objavio tekst Avisa, ističe glavni urednik Kola i potpredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić.

Novi broj Kola dokaz je da Matica hrvatska nije euroskeptična i da to nikada nije bila već je najeuropskiji ambijent hrvatskoga društva, ustvrdio je Bogišić na današnjoj konferenciji za novinare u palači Matice hrvatske na kojoj je predstavljen najnoviji - proljetni broj toga časopisa za 2004. kojega Bogišić "potpisuje" kao glavni urednik cijelo desetljeće i uređuje ga s Hrvojem Ivankovićem i Helenom Sablić Tomić.

Osim toga, na konferenciji je Bogišić govorio i o razlikama koje u Matici hrvatskoj postoje u vezi hrvatskoga položaja u Europi, posebice u odnosu na Skupštinu Matice održanu u Splitu te na stajališta koja je o toj temi javno iznio predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić a koja su pak mediji predstavili kao "skretanje Matice udesno".

Bogišić ističe da je Zidićev legitimitet kao predsjednika Matice hrvatske neosporan kao i njegovo pravo na iznošenje vlastita mišljenja o bilo kojoj temi, ali i upozorava kako između Zidića i Matice ne treba stavljati znak jednakosti te da mišljenje predsjednika nije i većinsko mišljenje u Matici hrvatskoj.

Jer, upozorio je, Matica hrvatska nikada nije bila samo jedan čovjek i unutar Matice uvijek je bilo različitih mišljenja što se, dodao je, odnosi i na vrijeme kada su njezini predsjednici, primjerice, bili Kukuljević i Gotovac.

Zato Bogišić smatra da je, kako je rekao, potpuno neprihvatljiva medijska redukcija Matice na njezinoga predsjednika a, po njegovu mišljenju, za takovu medijsku sliku Matice podjednako su odgovorni predsjednik Matice i mediji.

Na izravno novinarsko pitanje kani li podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika Matice zbog razmimoilaženja s Igorom Zidićem, Bogišić je odgovorio niječno te dodao da ne vidi razloga za otvaranje bilo kakve polemike s predsjednikom Zidićem budući da je pluralizam mišljenja uvijek bio i jest prisutan u Matici.

Što se pak tiče Zidićeve izjave sa splitske Skupštine da Matica hrvatska podržava političke promjene u Hrvatskoj, potpredsjednik Bogišić istaknuo je da se osobno ne osjeća politički opredijeljenim te da smatra kako se nacionalna institucija kao što je Matica hrvatska ne bi smjela opredjeljivati za bilo koju političku koncepciju.

Ipak, osvrnuo se i na politiku sadašnje hrvatske Vlade i premijera Sanadera koja, rekao je Bogišić, "kao da je izravno prepisana iz Matičina časopisa Vijenac".

Odnosno, smatra Bogišić, "politika sadašnje Vlade i Sanadera - premijera s europskim ponašanjem, jest politika pozitivnoga kontinuiteta". Rekao je kako se ta ocjena odnosi i na Maticu hrvatsku koju je, dodao je, "početkom 90-ih izravno spašavao tadašnji, a i sadašnji, ministar kulture Božo Biškupić".

Pročitajte više