Evakuacija u New Jerseyju zbog poplava

POPLAVE koje su posljedica neprestanog padanja kiše u zadnja 24 sata, prisilile su vlasti američkih država New Yorki New Jersey na evakuaciju evakuaciju naselja poplavljenih u nevremenu koje  bijesni istočnom obalom SAD-a, prenosi CNN.

Na desetke automobila ostalo je zarobljeno u jezerima nastalim na cestama širom dvije države, dok su vatrogasci počeli evakuirati djecu, žene i starce iz naselja najsnažnije pogođenih nevremenom, uglavnom uz obale New Jerseya i na Long Islanda.

Snažan vjetar je na nekoliko mjesta oborio dalekovode, što je izazvalo manje požare i prekide opskrbe električnom energijom, ali, za sada, nema žrtava ili povrijeđenih.

Ulice New Yorka, ukoliko se izuzmu rijetki taksisti, puste su satima, što je, navode starosjedioci, najbolji pokazatelj koliko su Njujorčani ozbiljno shvatili upozorenja državnog meteorološkog centra.

Nevrijeme je izazvalo kolaps u zračnom prometu, aviokompanije su dosad otkazale na stotine letova, dok prosječna kašnjenja na njujorškim aerodromima JFK i La Guardia iznose četiri i pol sata.

Guverner New Yorka Elliot Spitzer naredio je ranije raspoređivanje oko 3 200 pripadnika Nacionalne garde po Long Islandu, očekujući da će snažno nevrijeme, valovi i jak vjetar stvoriti ozbiljne teškoće stanovnicima tog dijela New Yorka.

Za slučaj potrebe, otvoreno je devet prihvatnih centara, dok je izvjestan broj stanovnika New Jerseyja i Long Islanda spreman za evakuaciju. A zbog nevremena je otkazano i šest utakmica profesionalne baseball MLB lige.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više