Federacija BiH pred bankrotom - raspoloživo samo 434 KM

FEDERACIJA Bosne i Hercegovine nalazi se pred bankrotom nakon što je na svim računima ostalo samo 434 konvertibilne marke što je oko 1.800 kuna zbog isplata za socijalna davanja potraživanih putem javnih prosvjeda.

Ministar financija Bevanda bez komentara

Prema pisanju lista "Dnevni avaz" ukupna sredstva od 434 konvertibilne marke nije želio komentirati niti ministar financija Vjekoslav Bevanda koji je o stanju samo izvijestio članove federalne vlade i premijera Nedžada Brankovića.

Upozorenja ministra Bevande o nerealnim obećanjima o socijalnim povlasticama za brojne ugrožene kategorije stanovništva, a posebice razvojačene branitelje, koje je davao premijer Branković, trajala su već neko vrijeme.

434 KM na računu, ali izdvojeno 170 tisuća za novi čamac

Dnevnik Avaz navodi zanimljivost kako je prije nekoliko dana iz federalnog proračuna izdvojeno 170 tisuća KM (oko 85 tisuća eura) za kupnju čamca koji će se koristiti za vladino odmaralište u Trpnju na Pelješcu.

"Kako Trpanj nema dovoljno razvijenu infrastrukturu, u slučaju ozljede ili bolesti osobe će se moći prevesti tim brodom", izjavio je Haris Ihtijarević, direktor Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH. Ministar Bevanda je upoznat s čamcem no, kako kaže, nije ga imao prilike vidjeti, a odluku o kupnji istoga odobrio je federalni parlament.

Najavljeni još veći prosvjedi

Pred sjedištem Federacije BiH u Sarajevu prosvjed nastavlja skupina razvojačenih pripadnika Armije BiH iako je praktički objavljen bankrot. Prosvjednici i dalje traže isplatu tromjesečnih naknada za nezaposlenost koje kasne jer za to, pogađajte, nema dovoljno novaca.

Za srijedu je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber najavio novo masovno okupljanje pred sjedištem federalne vlade. Nadolazeći prosvjed mogao bi okupiti oko 8.000 nezadovoljnih radnika.

V.M.
Foto: liderpress

Pročitajte više