Filipović: Očekujem veliku potporu Ministarstva

NOVI ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) kako očekuje veliku potporu toga ministarstva u provedbi stručnih promjena u Zavodu koje se u sustavu školstva očekuju više od jednoga desetljeća.

Donedavni čelnik Hrvatskoga školskog sindikata "Preporod", a od početka studenoga ravnatelj Zvoda za školstvo Vinko Filipović rekao je kako će mu glavne zadaće biti konsolidacija i reorganizacija toga zavoda.

Dodao je kako je svjestan da 98 zaposlenika, koliko ih ima Zavod, nije dovoljan broj stručnjaka koji bi jamčio uspješno ostvarenje spomenutih zadaća.

"U dogledno će se vrijeme moći zaposliti novi ljudi što će sigurno pridonijeti učinkovitosti Zavoda", izjavio je Filipović te ustvrdio da je u Zavod došao odlučan da ga reorganizira.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je da do sada nitko nije htio "ući u dubinu odnosa između Ministarstva i Zavoda kako bi se utvrdili strateški prioriteti djelovanja".

Smatra da će zato "prvi mjesec biti i za predstavnike Ministarstva i Zavoda obilježen krvlju i suzama dok se u potpunosti ne snimi situacija". A nakon što se utvrditi postojeća situacija i Zavod donese odluke koje će biti preduvjet za njegov učinkovitiji rad, Ministarstvo će, dodao je Primorac, čvrsto stati iza tih odluka.

Na upit kako će sindikat, kojemu je bio na čelu, funkcionirati nakon njegova odlaska, Filipović je rekao kako vjeruje da će "Preporod" nastaviti dobro raditi i bez njega, jer je dobro organiziran.

"S mjesta predsjednika odlazim kao jedini sindikalni čelnik koji nije smijenjen i iza kojega ne ostaju nikakvi financijski repovi", dodao je.

Novinare je zanimalo i stajalište ministra o seksualnom odgoju u školama te o stanju u pregovorima sa sindikatima. Primorac je odgovorio da se u ovome trenutku radi evaluacija programa seksualnoga odgoja pri čemu ne će dopustiti nikakvo licemjerstvo. Glede sporazuma sa sindikatima rekao je kako se nada uspješnom rezultatu pregovora jer su "tenzije bitno snižene".

Pročitajte više