Film Gorana Markovića pobjednik filmskog festivala u Montrealu

FILM "Kordon" Gorana Markovića, o ponašanju policajaca 1997. tijekom demonstracija protiv predsjednika Slobodana Miloševića, osvojio je u nedjelju navečer glavnu nagradu na 27. filmskom festivalu u Montrealu.

Nagradu žirija dobio je kanadski film "Gas Bar Blues" redatelja Louisa Belangera, priča o prljavom kafiću uz benzinsku postaju u Quebecu.

Najboljim je redateljem proglašen Španjolac Antonio Mercero s filmom "Četvrti kat" koji govori o životu skupine 15-godišnjaka na ortopedskome odjelu dječje bolnice.

Marina Glezer iz Argentine proglašena je najboljom glumicom za ulogu mlade prostitutke u "Malom Poljaku", argentinsko-španjolskoj koprodukciji o dječaku koji preživljava pjevanjem u vlakovima Buenos Airesa.

U kategoriji najboljega glumca Talijan Silvio Orlando nagrađen je za ulogu u filmu "Il Posto dellAnima". To je film o talijanskim radnicima i njihovim obiteljima nakon što američka multinacionlana kompanija najavi zatvaranje lokalne tvornice.

Festivalski je žiri, Šveđanin Jan Troell i Poljak Andrzej Zulawski, nagradu za najbolji scenarij dodijelio je još jednom autoru iz Srbije i Crne Gore - Dušanu Kovačeviću za film "Profesionalac".

Taj je film dobio i nagradu Međunarodnog saveza filmskih kritičara za "umješnost u prikazivanju osobnoga i političkog osvještavanja lucidnošću, crnim humorom i genijalnom konstrukcijom".

Montrealski filmski festival, jedan od najvećih u Sjevernoj Americi, odao je priznanje američkom redatelju Martinu Scorceseju koji svoj novi film "The Aviator" snima u Montrealu. Scorcese je u subotu navečer od zaljubljenika u film doživio ovacije pune emocija.

Festival je odao počast i francuskoj glumici Marie Trintignant, čija je nedavna nasilna smrt šokirala Francusku. Glumici u čast organizatori festivala prikazali su njezina dva posljednja filma "The Lost Seamen" i "Janis and John.

Na festivalu je prikazano 439 filmova iz 68 zemalja, a bilo je 115 svjetskih premijera.

Pročitajte više