FILM OLIVERA STONEA O CASTRU PREMIJERNO NA KANADSKOJ TELEVIZIJI

Dokumentarni film kontroverznog američkog redatelja Olivera Stonea o Fidelu Castru bit će premijerno prikazan u nedjelju navečer na kanadskoj televiziji. L

"Ne mogu ništa učiniti, zatvorenik sam, ovo je moja ćelija", žali se Fidel Castro, uzrujan, okrećući se u svojem uredu kao lav u kavezu. To je jedna od iznenađujućih scena iz intimističkog dokumentarca, koji se neće svidjeti brojnim kritičarima kubanskog diktatora.

"Comandante", portret čovjeka koji prkosi Washingtonu od dolaska na vlast 1959., trebao je biti prikazan prošle godine u SAD-u na kanalu HBO. No mreža je promijenila program nakon zatvaranja 75 disidenata i smaknuća tri osobe na otoku.

Stone tvrdi da je njegov film žrtva "cenzure ... kubanske mafije" u SAD-u, te se vratio na Kubu kako bi snimio novi dokumentarac, koji je kritičniji prema svakodnevnom životu na Kubi, a treba izaći ove godine.

"'Comandante' je intimni portret diktatora kojeg malo ljudi poznaje", kaže Stone, koji je proveo tri dana snimajući 30-ak sati razgovora 2002.

Snimajući iz blizine, kamera pokazuje čovjeka koji je na trenutke krhkiji no što se zamišlja. Castro kaže da mu se svidio film "Titanic", priznaje da voli glumice Sophiu Loren i Brigitte Bardot, a da su mu najdraži glumci Charlie Chaplin i G?rard Depardieu.

Castro pokazuje stari Mercedes koji mu služi kao službeno vozilo i unutrašnjost u kojoj se uvijek nalazi kutija bombona, jedna stara knjiga i revolver. Radi grimase kad se prisjeća večeri s bivšim ruskim predsjednikom Jeljcinom, koja je bila obilno zalivena alkoholom.

Stoneu, koji je zaokupljen teorijama zavjere oko ubojstva američkog presjednika Johna F. Kennedyja, Castro pojašnjava da ni on "nikad nije vjerovao da je to djelo jednog čovjeka".

"Comandante" je prvi put prikazan prošle godine na filmskom festivalu Sundance u SAD-u. Stone je kubanskom predsjedniku dao mogućnost da svaku scenu odobri ili izbaci, što je ovaj odbio kao ponudu, tvrdi kanadska mreža CBC, koja će prikazati film.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više