Fina kaže da vas ne zanima koliko plaćate njezine direktore. Je li to točno?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

DRŽAVNU Financijsku agenciju pitali smo kolike plaće imaju direktorice zaposlene bez natječaja, a ona nam je odgovorila da ti podaci nisu od javnog interesa. 

>> Direktorica u Fini zaposlena bez natječaja: "Kontaktirali smo je i ponudili poziciju"

>> Fina zaposlila još jednu direktoricu bez natječaja, ne žele otkriti na koliku plaću

U njihovu odgovoru ne piše kako su to zaključili. Zato smo procijenili da bi najbolje bilo pitati vas, čitatelje, odnosno javnost - postoji li kod vas interes za ovim podacima, odnosno smatrate li vi da imate pravo znati kolike plaće dobivaju direktori državne agencije? I oni zaposleni bez natječaja, protivno proceduri, i oni primljeni na menadžerske pozicije u skladu s protokolima.

 

Ženu koja nije ni radila u Fini nazvali su i ponudili joj funkciju direktora

Podsjetimo, u Finu je lani zaposlena Ivana Žmegač. Pravnim akrobacijama postala je direktorica Službe prodaje i marketinga u državnoj agenciji, iako javni natječaj za to radno mjesto prethodno nije bio raspisan.

Iz same Fine su nam potvrdili da Pravilnik o zapošljavanju Financijske agencije jasno propisuje da se za svako radno mjesto treba provesti natječaj.

Unatoč tome, kažu da su gospođu Žmegač nazvali i ponudili joj poziciju direktorice.

Bez natječaja su primili i direktoricu Službe podrške razvoju poslovanja

Nekoliko dana nakon toga pisali smo i o zapošljavanju donedavne direktorice Agneze Margetić Crnčec, koja je također primljena bez natječaja, također na menadžersku funkciju. Bila je zaposlena kao direktorica Službe podrške razvoju poslovanja.

Glasnogovorništvu Fine obratili smo se s pitanjem kolike su bruto, a kolike neto plaće ovih direktorica.

Evo što su odgovorili: "Smatramo da podaci o visini plaća zaposlenika koje ste spomenuli u svom upitu, s obzirom na njihove funkcije, nisu podatak od javnog interesa te Vam ih stoga ne možemo ustupiti."

To što su iz Fine utvrdili da nije u interesu javnosti znati plaće direktora državne agencije nije nas spriječilo da nastavimo postavljati to pitanje.

Onda je stiglo ovo objašnjenje:

Iz Fine kažu da plaće njihovih direktora nisu od javnog interesa pa nam ih zato ne mogu reći

"Iz Zakona o pravu na pristup informacijama, a i iz tumačenja, tj. mišljenja Povjerenika za informiranje broj: 008-08/15-01/52 od 17. 04. 2015., proizlazi da je od javnog interesa davanje i/ili javna objava bruto plaće isključivo onih zaposlenika u tijelima javne vlasti koji obavljaju upravljačke i nadzorne funkcije. Kako podaci o visini plaća zaposlenika koje ste spomenuli u svom upitu, s obzirom na njihove funkcije, nisu podatak od javnog interesa, pozivamo se na spomenuti Zakon te Vam ih ne možemo ustupiti."

Na stranici Povjerenstva za pravo na pristup informacijama provjerili smo što se krije iza spomenutog broja dokumenta koji su citirali. Ta se odluka odnosno mišljenje koje uprava Fine ovdje spominje uopće ne odnosi na njih. Oni se ondje čak i ne spominju. 

Riječ je o dokumentu u kojem Povjerenstvo piše da javnost ima pravo znati plaće rukovodioca Hrvatske radiotelevizije, ali da nemamo pravo znati plaće običnih radnika:

Ovu ideju pokušavaju opravdati odlukom Povjerenstva za informiranje koja se uopće ne odnosi na Finu

"S obzirom na sve navedeno, kada se radi o bruto plaćama zaposlenih na HRT-u mišljenja smo da se radi o raspolaganju javnim sredstvima, a informacije o raspolaganju javnim sredstvima bi sukladno članku 16. stavku 3. Zakona trebale biti automatski dostupne javnosti, dakle bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa budući da se ne radi o klasificiranim podacima. Javna objava imena i prezimena osoba koja obavljaju određene upravljačke, nadzorne ili rukovoditeljske funkcije kao i njihovih bruto plaća predstavlja element dobrog upravljanja koji je sukladan Zakonu o pravu na pristup informacijama, dok se bruto plaće ostalih zaposlenika trebaju objaviti skupno (prema organizacijskoj strukturi i skupinama radnih mjesta)", stoji u odluci na koju se Fina poziva, a koja se temelji i na Zakonu o HRT-u. 

 

Pročitajte više