Fischer: Novi nacrt rezolucije o Iraku "u dobrom smjeru"

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ocijenio je u ponedjeljak navečer u Luxembourgu da revidirani američki nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Iraku "predstavlja, bez sumnje, dodatni korak u dobrom smjeru".

"Trudimo se zajedno napredovati na bazi tog prijedloga. To neće biti lak zadatak. Ali postupamo vrlo konstruktivno", rekao je Fischer novinarima u Luxembourgu gdje održava sastanak s kolegama iz Europske unije.

"Hoće li na kraju biti uspješno? Još je prerano za predviđanja", dodao je šef diplomacije u Berlinu.

Sjedinjene Države bi trebale u ponedjeljak predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku treću i posljednju verziju nacrta rezolucije o Iraku koja, po prvi put, određuje datum za proces normalizacije koji je u tijeku u zemlji.

Bez spominjanja kada će prestati okupacija i kada će biti uspostavljena iračka vlast, taj nacrt traži od Vijeća za privremenu upravu Iraka da do 15. prosinca preda kalendar radi izrade ustava i održavanja izbora.

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je priznao da novi tekst donosi "napretke" u odnosu na prethodne verzije koje su Francuska, Njemačka i Rusija odbacile.

Pročitajte više