Fischer preuzeo odgovornost za zlouporabe viznog sustava

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer preuzeo je punu odgovornost za nepravilnosti prilikom izdavanja viza, ali je istodobno, dajući u ponedjeljak iskaz pred parlamentarnim povjerenstvom, odbacio zahtjeve za ostavkom.

Fischer je kao osnovni problem zbog kojeg je došlo do masovne zloupotrebe njemačkog viznog sustava, koje je išlo na ruku bandama krijumčara ljudima posebice u Ukrajini, naveo pomanjkanje komunikacije unutar ministarstva vanjskih poslova.

"Odgovornost je na meni. Zapišite to, Fischer je kriv. Trebao sam biti bolje informiran i ranije reagirati. U tome je moja pogreška", izjavio je Fischer.

Njemački ministar vanjskih poslova istodobno je oštro napao parlamentarnu oporbu koja "vodi politiku dvostrukog morala" kada skandalizira vanjsku politiku socijaldemokratsko - zelene vlade.

"Počeci nepravilnosti i manjkavosti u procesu izdavanja viza potječu iz vladavine Helmuta Kohla", naglasio je Fischer.

On je optužbe demokršćansko - liberalne oporbe da su proceduralne greške u Fischerovom ministarstvu dovele do pojačane ilegalne imigracije, posebice u kriminalnim krugovima, nazvao "skandaloznima" i "neistinitima".

On je upozorio na opasnost kriminaliziranja Ukrajinaca kao naroda te članovima povjerenstva preporučio da otputuju u Kijev, te da na licu mjesta steknu uvid u stanje.

Fischerov iskaz, koji je započeo u ponedjeljak ujutro i potrajao do kasno u noć, prvi je iskaz jednog saveznog ministra koji u potpunosti prenosi javna televizija.

Promatrači procjenjuju da ustrajanjem na skandalu oko zloupotrebe viznog sustava oporba nekoliko tjedana prije održavanja važnih izbora u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija, želi utjecati na popularnost Joschke Fischera, koji je prije rasplamsavanja afere prije nekoliko mjeseci u ispitivanjima javnog mišljenja slovio kao najpopularniji njemački političar.

(Hina) xnkre ydv

Pročitajte više