FOTO, VIDEO Baldasar napravio kaos jer je blokirao cestu zbog otvorenja poslovne zgrade

Foto: Dragan Miljuš/Index

GRAD SPLIT dao je suglasnost da se najfrekventnija splitska prometnica, Ulica Domovinskog rata, danas zatvori u vremenu od 19 do 23 sata, i to radi posebnog programa kojeg je pripremila Splitska banka povodom otvaranja novog sjedišta.

Policija je odobrila alternativni prometni pravac preko Hercegovačke koja ima samo dva prometna traka, za razliku od Ulice Domovinskog rata koja ih ima čak šest.

Kaos u prometu

Zbog zatvaranja ceste u Splitu je večeras nastao pravi prometni kaos. Kolone vozila sporo su prolazile raskrižjem Ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, a zbog podužih intervala semafora pješaci su bili prisiljeni duže čekati no obično. Ne svi. Mnogima je to bilo predugo pa su prošetali zebrom crvenom svjetlu unatoč, praćeni zvukovima sirena nervoznih vozača kojima ova strka oko blokade najprometnije splitske ulice nikako nije legla. Policija je sve to skupa mirno promatrala. Čini se kao da i oni ovo žele što prije odraditi i vratiti se u kolotečinu.



Mnogi su se iznenadili kada su čuli da Baldasar blokira ulicu radi spektakla za otvaranje nove poslovne zgrade koju je sagradio investitor Josip Komar za Splitsku banku. U Gradu Splitu su, pak, imali puno uvažavanje za zahtjev bankara.

"Riječ je o važnom događaju za Split jer se otvara prvi moderni poslovni neboder u gradu. Splitska banka ima sjedište u Splitu, plaćaju poreze, doniraju, primaju studente. Sutra će imati posebnu prezentaciju u 3D tehnologiji o splitskim građevinama od Svetog Duje pa sve do ovog nebodera, a poklanjaju i besplatni koncert tri splitska izvođača. I prije se događalo da se promet pojedinim ulicama suspendira na neko vrijeme, kao recimo za vrijeme Ultre. Molimo građane za malo strpljivosti, mislimo da ovaj događaj to zaslužuje", kazao nam je jučer dogradonačelnik Goran Kovačević.

Splićani koji su muku mučili s prometom uglavnom su negodovali na Baldasara, no oni koji su se skupili ispred nebodera Splitske banke, koja večeras časti koncertom Harija, Bana i Belana, pretvorili su Ulicu Domovinskog rata u pješačku zonu. I to je prilika koja se ne pruža svaki dan.

Baldasar je, pak, objasnio zašto je zatvorio ulicu.

"Ovo je posebno zadovoljstvo da imam ovako rijetku priliku otvoriti ovako jedan veličanstveni objekt. Ovo se ne događa svaki dan. Možemo biti zaista iznimno ponosni. Zahvaljujem onima koji su najviše doprinijeli, naravno, osim gradskih službi, to je sigurno Josip Komar. Da njega nije bilo, teško bi se ovo ostvarilo. I on i ja nadamo se da će ovdje uskoro niknuti još viši toranj. Zahvaljujem se Splitskoj banci da su odlučili ovdje napraviti svoje sjedište. I dalje će naša Splitska banka biti sa svojim gradom Splitom. Ovo je, kažu, dosad neviđeno, pa smo zato malo popustili i zatvorili cestu, ja se nadam da se sugrađani neće previše ljutiti", kazao je Baldasar.

"Želim Splitskoj banci da i dalje bude ovako društveno svjesna, da pomaže svom gradu", poručio je splitski gradonačelnik. 

Izaslanici Škorić i Krstulović Opara

Predsjednica je kao izaslanika poslala bivšeg savjetnika Andru Krstulovića Oparu, kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita, a premijer Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a. 

Sjedište Splitske banke, toranj A, vrijedan je 270 milijuna kuna. Projekt Westgate predviđa i gradnju tornja B, u koji će se smjestiti hotel i uredi IT tvrtki. Isprva je bilo zamišljeno da ima 17 katova, no u međuvremenu se Komar odlučio za još veći zalogaj i dodatnih 10 katova, čime bi toranj B sa 110 metara postao najviša građevina u Hrvatskoj. Komar je zatražio izmjenu GUP-a, no kaže nam da će i bez toga imati sve uvjete da napravi toranj s 27 katova. Čini se da ni Baldasar nema ništa protiv. Završetak gradnje planiran je koncem iduće godine.

Pročitajte više