FOTO Dok čeka novo suđenje za smrt talijanskog para, Horvatinčić uživa u Moskvi

Foto: Igor Kralj/Pixsell

POLUFINALNU utakmicu protiv Engleske u Moskvi je pratio i Tomislav Horvatinčić, koji čeka početak ponovljenog suđenja za ubojstvo talijanskog para Salpietro.

Podsjetimo, nakon što je u svibnju Županijski sud u Zadru poništio oslobađajuću presudu poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za smrt talijanskog para Salpietro, prošli tjedan je na sudu u Šibeniku trebalo biti održano prvo ročište drugog ponovljenog suđenja, no ročište je prekinuto jer je Horvatinčićeva obrana zatražila izuzeće suca Ivana Jurišića koji je trebao predsjedavati sudskim vijećem.

"U ovom procesu ustrajat ćemo na mojoj opširnoj medicinskoj dokumentaciji prije i poslije nesreće. Vjerujem u svjedoke, vjerujem u vještačenje, vjerujem u medicinske nalaze i u hrvatsko pravosuđe. Ovim putem htio bih poručiti gospodi koja se putem društvenih mreža izruguje mom zdravstvenom stanju. Ne bih želio da im se dogodi što i meni. Želim im sve najbolje i puno zdravlja i sreće u životu", rekao je Horvatinčić pred sudom.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako su izuzeće suca Jurišića tražili zbog razloga koji dovode u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost.

"Ne dovodimo u pitanje osobnu ličnost suca, već to radimo jer tijekom sastava sudskog vijeća treba paziti na objektivni element nepristranosti suđenja i treba izbjeći sve što bi moglo izgledati kao činjenica koja će ometati objektivnost suda. Predmet je sada upućen predsjednici suda koja je ovlaštena da o tome odlučuje", kazao je Miljević.

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu. Na sudu u Šibeniku je tako trebalo početi treće po redu suđenje Tomislavu Horvatinčiću.

Zadarski sud: Razlozi Maje Šupe za oslobađanje Horvatinčića su - proturječni

U obrazloženju odluke Županijskog suda u Zadru kojim je ukinuta oslobađajuća presuda navedeno je kako je sutkinja Maja Šupe prilikom donošenja oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću počinila bitne povrede kaznenog postupka.

Sud u Zadru smatra da su razlozi za oslobađajuću presudu bili proturječni.

Zadarski sud tako je naveo kako je odluka šibenskog suda proturječna u smislu da je navedeno kako Horvatinčićeva krivnja nije dokazana, dok se u drugom dijelu poziva na zakonsku odredbu prema kojoj bi Horvatinčić zbog sinkope, odnosno gubitka svijesti, bio neubrojiv.

Pročitajte više