FOTO Ovako će izgledati novi hotel u Splitu

Foto: Adris grupa

Nakon što je Adris grupa krajem veljače u velikoj dvorani Galerije Meštrović javnosti predstavila projekt rekonstrukcije splitskog hotela Marjan - jedne od najvećih pojedinačnih investicija u hrvatski turizam, vrijedne više od 100 milijuna eura - započeli su radovi na uklanjanju postojeće građevine.

Budući da je riječ o iznimno zahtjevnom projektu, radovi na obnovi hotela trajat će do kraja 2025. godine.

Odlukom Grada Splita tijekom ljetnih mjeseci, od 15. lipnja do 15. rujna, radovi se neće izvoditi. 

"S obzirom na veliki interes splitske javnosti, što je i razumljivo s obzirom na smještenost ovog kultnog hotela na zapadnoj obali te dugogodišnje iščekivanje početka obnove, Adris grupa kao investitor redovito će izvještavati o tijeku radova, posebno vodeći brigu o zaštiti ljudi i okoliša", pišu iz Adris grupe.

Navode i da se radovi na uklanjanju hotela Marjan izvode u skladu s projektom uklanjanja, koji je, osim tehnologije uklanjanja, predvidio i sve potrebne mjere s aspekta zaštite na radu i zaštite okoliša koje se trebaju provoditi, kao i način zbrinjavanja otpada.

Radove izvodi ovlaštena i specijalizirana tvrtka za takvu vrstu radova EURCO d.d. Vinkovci, koja je dužna radove izvoditi u skladu sa svim predviđenim mjerama i zakonskim propisima.

"Samo pak rušenje pojedinih konstruktivnih dijelova hotela provodi se nakon što se demontira zatečena oprema, obloge zidova i stropova. Sve ono što nije građevinski otpad odvozi se u Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-Kninske županije Bikarac d.o.o., o čemu se vodi evidencija", objavila je Adris grupa.

Građevinski otpad koji nastaje rušenjem konstrukcije (ima ga oko 36.000 m3) grubo se separira na licu mjesta (odvaja se beton od betonskog željeza) i trenutno se ne odvozi na građevinski deponij jer je potreban za organizaciju gradilišta, odnosno za izradu nasipa i rampi za svladavanje visinskih razlika strojeva na gradilištu.

To će trajati sljedećih mjesec dana, nakon čega će se odvoziti na ovlašten deponij građevinskog materijala, o čemu će se također voditi evidencija.

Iz Adris grupe navode i da poseban interes javnosti postoji za staklo, kojeg ima oko 6000 m2, a  ne može se drukčije iskoristiti nego kao sekundarna sirovina i zbrinjava se putem jedne austrijske tvrtke koja ima svoju podružnicu u Hrvatskoj. Po završetku radova izvođač je dužan dostaviti investitoru svu dokumentaciju, odnosno dokaze o izvršenom zbrinjavanju otpada nastalog rušenjem objekta.

Pročitajte više