FOTO: Pogledajte kako je stroga šerijatska policija u Indoneziji "moralno rehabilitirala" skupinu pankera

VLASTI u najkonzervativnijoj indonezijskoj provinciji u subotu su izvršile raciju na koncertu i uhitile 65 pankera, a nakon uhićenja "neposlušnu" mladež stroga je šerijatska policija odvela u policijski obučni centar, prisilno ošišala, natjerala na kupanje u jezeru, presvlačenje i na molitvu, javlja agencija AP.

Prije kupanja za "spiritualno čišćenje" mladež je morala sa sebe poskidati ogrlice, lance, remenje i nakit, a glavni policijski zapovjednik Iskandar Hasan svima je podijelio četkice za zube i zaderao se "Upotrijebite ih!".

Ovom akcijom vlasti su iskazale najnoviji pokušaj promoviranja strogih moralnih vrijednosti u Acehu, jedinoj provinciji u ovoj sekularnoj, no većinski muslimanskoj naciji s 240 milijuna stanovnika, koja je nametnula islamske zakone.

U toj provinciji preljub se kažnjava kamenovanjem do smrti, homoseksualci završavaju u zatvoru ili ih se bičuje u javnosti, dok žene moraju prekrivati glave.

Iako su se istetovirani i ispirsani tinejdžeri mjesecima žalili na policijsko ugnjetavanje, subotnje kolektivno uhićenje na koncertu bilo je najdramatičnije do sada.

59 mladića i 6 djevojaka policajci su ukrcali u kombije i odveli ih u pritvor, u kojem će deset dana provesti na "moralnoj rehabilitaciji" koja će biti poprilično slična vojnoj obuci i vjerskoj nastavi, a nakon obuke "rehabilitirani" pankeri moći će svojim kućama.

Neki indijski dužnosnici koji se bave zaštitom ljudskih prava naredili su istragu ovog bizarnog nametanja vjere, uz naglasak da tinejdžeri nisu prekršili nikakve zakone, već su prekršena njihova prava za izražavanje i okupljanje na javnom mjestu.

Pročitajte više