FOTO Prijatelji životinja: Mladić toliko pretovario konja drvima da se ovaj srušio

Foto: Prijatelji životinja

Prijatelji životinja jutros su podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je jučer u Podgariću pretovarila konje drvima i zlostavljala ih. O slučaju ih je izvijestila svjedokinja koja je prilikom odlaska u branje gljiva uočila mladića koji je tjerao konje da na leđima nose drva. 

Navode kako je težina drva bila tolika da konji nisu mogli hodati, a jedan se čak srušio pod teretom. Svjedokinja navodi kako je mladić tukao drugog konja, koji nije mogao krenuti zbog teškog tereta. Ustupila im je fotografije srušenog konja. 

Iz Prijatelja životinja su naglasili kako je počinjeno kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, za što je predviđena kazna zatvora do dvije, odnosno tri godine ako je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja. Zakonom je također predviđeno oduzimanje zlostavljane životinje. 

Sve će prijaviti i Državnom inspektoratu

Dodali su kako je mladić počinio i prekršaj protiv javnog reda i mira jer je zlostavljao životinje na javnom mjestu, za što je propisana novčana kazna u iznosu od 200 do 1000 eura. Najavili su i kako će podnijeti prijavu Državnom inspektoratu.

"Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i za iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima. Jasno je da je takvih izuzetaka jako malo i da mora postojati izrađen stručni elaborat da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane", kazala je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

"Konji koji su prisiljeni obavljati teški fizički rad izloženi su ozljedama ne samo od drva nego i od opreme koja uzrokuje hematome i rane po tijelu, pa je ovakvo mučenje konja s razlogom zabranjeno zakonom", nastavila je. 

Navela je kako pri izloženosti teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa, ali i da zbog dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu.

Upozoravamo vas kako bi fotografija za dio čitatelja mogla biti uznemirujuća. 

Pročitajte više