FOTO Snimke iz svemira: Venecija zbog korone izgleda drugačije

Foto: ESA

EUROPSKA svemirska agencija (ESA) objavila je dvije snimke Venecije, snimljene u razmaku od godinu dana, na kojima se jasno vidi kako je pandemija koronavirusa utjecala na izgled krajolika tog povijesnog grada.

Fotografije je snimio ESA-in satelit Sentinel-2, koji u sklopu programa Kopernik promatra promjene u okolišu, piše CNN.

Kada promatramo snimke istog područja uzete 19. travnja 2019. i 13. travnja 2020. (slika dolje), vidimo kako se na novijoj snimci drastično smanjio broj čamaca unutar glavne prometnice talijanskog grada i kako se pročistila boja mora.

Prazne ulice

Venecija, koja se nalazi na sjeveroistoku Italije, smještena je u zatvorenoj uvali Jadranskog mora. Poznata je po svojoj mreži plovnih putova i golemom broju turista koji tijekom cijele godine lutaju njenim prenapučenim ulicama.

No, otkad je Italija 8. ožujka krenula u svojevrsnu karantenu, grad je postao skoro u potpunosti prazan. Već nekoliko dana nakon početka strogih mjera izolacije, Talijani su počeli na društvenim mrežama objavljivati fotografije čistih kanala u Veneciji u kojima su bile vidljive ribe.

Italija je među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa. Do sada je u njoj od covida-19 unutar samo par mjeseci umrlo više od 22.000 ljudi.

Pročitajte više