Francuska građanima savjetuje da odgode putovanja u Ukrajinu

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA je preporučila svojim državljanima da odgode putovanja u Ukrajinu koja im nisu neophodna i da ne putuju u pogranična područja na sjeveru i istoku zemlje usred eskalacije napetosti sa susjednom Rusijom.

"Ako je moguće, preporučujemo vam da odgodite putovanja u Ukrajinu koja vam nisu od ključnog značaja. S obzirom na napetosti do kojih je došlo zbog gomilanja ruskih trupa na granici s Ukrajinom, preporučuje se pojačan oprez i strogo se preporučuje da ne putujete u sjeverna i istočna pogranična područja zemlje", stoji u priopćenju francuskoga ministarstva vanjskih poslova.

"Sve snažnija prijetnja"

Za razliku od Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, Francuska trenutno od osoblja svog veleposlanstva i od njihovih obitelji koje se nalaze u Ukrajini ne traži da napuste zemlju. "Ostajemo i dalje u bliskom kontaktu sa svim svojim partnerima, posebice Europljanima, i spremni smo prilagoditi svoje stajalište bude li to situacija zahtijevala", rekla je glasnogovornica ministarstva. 

Europska unija u ponedjeljak je izvijestila da ne kani slijediti primjer Sjedinjenih Država, koje povlače obitelji svojih diplomata iz Ukrajine. I britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najavilo povlačenje osoblja iz veleposlanstva u Kijevu zbog "sve snažnije prijetnje" koja stiže iz Rusije.

"Rizik od oružanog sukoba"

Australija je svojim državljanima savjetovala da ne putuju u Ukrajinu "zbog rizika od oružanog sukoba" te je najavila repatrijaciju osoblja veleposlanstva koje nije neophodno za njegovo funkcioniranje. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će pomoći članovima obitelji zaposlenika veleposlanstva u Kijevu da napuste Ukrajinu ako to žele, prenijela je agencija dpa. 

To se odnosi i na njemačke organizacije u Ukrajini poput Instituta Goethe, kazao je glasnogovornik ministarstva Christopher Burger. "Ovu mjeru poduzimamo zbog sigurnosti ljudi za koje smo odgovorni tamo", kazao je, dodavši da je mogućnost djelovanja njemačkog veleposlanstva zajamčena unatoč mogućoj prijetnji ruske invazije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više