Francuski milijarder kupio svjetski poznatu aukcijsku kuću

Foto: EPA

TELEKOMUNIKACIJSKI milijarder Patrick Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotheby's za 3,7 milijardi dolara, javlja danas BBC.

Kompanija koja je na njujorškoj burzi bila 31 godinu, sada se nakon problematičnog razdoblja vraća u privatno vlasništvo.

Drahi, francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske tvrtke Altice kupio je Sotheby's u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina.

Aukcijska kuća Christie's, suparnik Sotheby'sa, u vlasništvu je također francuske obitelji Pinault.

Nakon što je financijska kriza pogodila to tržište, Sotheby's se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova, Dana Loeba i Micka McGuirea. Loebova tvrtka Third Point je drugi najveći ulagač s 14 posto udjela.

Sotheby's je prošle godine prodao najskuplju sliku

Poznati trgovac umjetninama Loeb je pozdravio prodaju i Reutersu rekao "da cijena opravdava vrijednost koju su uvidjeli kada su prvi puta investirali u Sotheby's te je ona nagrada dugogodišnjim ulagačima poput tvrtke Third Point koja je vjerovala u potencijal te aukcijske kuće".

Aukcijsko tržište oživjelo je u studenom 2017. kada je slika Salvator Mundi, dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vincija koju je naručio francuski kralj Luj XI.I, prodana u New Yorku za rekordnih 450,3 milijuna dolara. Dražba je održana u Christie'su.

Sotheby's je prodao najskuplju sliku u 2018., "Nu couché" Amedea Modiglianija za 157,2 milijuna dolara, a u svibnju "Meules", jednu iz serije slika Claudea Moneta za 110,7 milijuna dolara. Bila je to rekordna cijena za neko impresionističko djelo.

Među poznatijim predmetima prodanima u Sotheby'su je i umjetnička kolekcija vojvotkinje od Windsora, osobna kolekcija Andyja Warhola i slika "Vrisak" Edvarda Muncha.

Drahi je rodom iz Maroka

Drahi, koji je rođen u Maroku, preselio se u Francusku kada je imao 15 godina, gdje je započeo karijeru u Philipsu prije nego što se pridružio podružnici američke kabelske kompanije Liberty Global.

Vodećim telekomunikacijskim poduzetnikom u zadnjih šest godina postao je kupnjom drugog najvećeg francuskog mobilnog operatera SFR-a i kupnjom udjela američkih kabelskih kompanija. Osim toga, Drahi posjeduje i portugalski Telecom.

Pročitajte više