Gabrijel Takač na HTV-u predstavio program za rusinsku i ukrajinsku manjinu

Kandidat Saveza Rusina i Ukrajinaca za zastupnika u Saboru Gabrijel Takač večeras je na HTVu predstavio izborni program koji se temelji na očuvanju stečenih prava nacionalnih manjina i dosljednu provedbu svih zakona vezanih uz manjine.

Zalaže se, kako je rekao, za dosljednu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za odgoj i obrazovanje na materinjem jeziku, te informatičko-izdavačku djelatnost i radijske i televizijske emisije posvećene manjinama.

Ta je prava, tvrdi Takač, nužno osigurati i kroz veću financijsku pomoć države, posebice ulaganjima u izgradnji vrtića i obnovi objekata razorenih u Domovinskom ratu.

Istaknuo je da većina Rusina i Ukrajinaca živi u istočnoj Slavoniji, da ih je u ratu poginulo oko osam posto, što kao branitelja, što kao civila.

Takač se zauzima za očuvanje digniteta branitelja i invalida Domovinskog rata te usmjeravanje kapitala u područja od posebne državne skrbi.

Zalaže se, kako je rekao, za dvostruko pravo glasa manjina, te za oživljavanje kulturnih sadržaja i izgradnju kulturnih objekata za potrebe predstavnika manjina.

Pročitajte više