Gadafi pozvao muslimane na džihad protiv Švicarske

ODNOSI između Švicarske i Libije su sve napetiji. Libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je muslimane na sveti rat (džihad) protiv Švicarske zbog zabrane gradnje minareta.

"Džihad protiv Švicarske, protiv cionizma, protiv strane agresije i terorizma", kazao je Gadafi. U govoru koji je održao u Bengaziju na dan obilježavanja Muhamedova rođendana, Gadafi je naglasio da džihad treba biti proglašen na sve načine protiv Švicarske, koja je "bezbožna i izdajnik, i koja ruši kuće Alaha".

Gadafi je također kazao da je svaki musliman u svijetu, koji ima bilo kakvog posla sa Švicarskom, nevjernik i protiv islama, protiv Muhameda i Kurana.

Gadafi je pozvao muslimane u islamskim zemljama da odu na aerodrome i spriječe slijetanje švicarskih aviona, da u lukama spriječe pristajanje švicarskih brodova i da onemoguće prodaju švicarske robe u trgovinama, pozvao je na sveopći bojkot.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo komentar na Gadafijev govor.

Na referendumu prošle godine u Švicarskoj je protiv gradnje minareta glasalo 57,5 posto stanovništva. Zabrana je završila i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 

Pročitajte više