General Petar Stipetić o ukidanju vojnog roka, iračkoj krizi

SAVJETNIK predsjednika Republike za obranu i vojna pitanja Petar Stipetić ocijenio je u intervju tjedniku "Obrana" da je još iluzorno govoriti o ukidanju vojnog roka.

"Mišljenja sam da Hrvatska trenutačno ne može prijeći na punu profesionalizaciju jer za to nema dovoljno novaca. I pričuvna vojska i vojska na odsluženju vojnog roka daleko je jeftinija nego što je profesionalna vojska", rekao je u intervjuu bivši načelnih Glavnog stožera Oružanih snaga umirovljeni stožerni general Petar Stipetić.

Dodao je da će, kad se stvore uvjeti, biti prvi pobornik profesionalizacije vojske i ukidanja vojnog roka.

Govoreći o ratu u Iraku ocijenio je da se bez mandata UN-a ne može opravdati jednostrana odluka o intervenciji.

Mislim da je stav koji je o iračkoj krizi zauzeo hrvatski državni vrh potpuno u redu, rekao dodajući kako misli da hrvatska zbog tog stava neće imati većih posljedica.

Što se tiče samog odvijanja sukoba ocijenio je kako je sada očito da to neće biti kratak i bezbolan rat.

"SAD su podcijenile snagu iračkog otpora računajući da će upotreba najmodernijih oružanih sustava izazvati na iračkoj strani šok i prestanak otpora. To se nije dogodilo, iračka strana pažljivo je pripremila obranu u gradovima i područjima koja nisu lako pristupačna za oklopno mehanizirane snage, izbjegavši vojni sukob u kojem zbog vojne superiornosti SAD-a ne bi imali nikakve šanse", rekao je.

Navodi da se u idućim fazama sukoba može očekivati sve veće iračko gerilsko djelovanje po američkim linijama opskrbe, a da će s obzirom na irački otpor u Basri i drugim gradovima ulične borbe biti teške.

U intervjuu je Stipetić govorio i o preustroju HV-a, koji je, ocijenio je, moderno organiziran po uzoru zapadnih vojski.

Rekao je da ništa u preustroju nije ishitreno, ali da je puno ranije trebalo početi s informiranjem ljudi.

"Događali su se slučajevi da su neki pripadnici OS RH umirovljeni, a nisu bili obaviješteni o svom umirovljenju pa su i dalje radili. Zatajio je administrativni aparat i one institucije koje su trebale ljude na vrijeme upoznati jer onda toga ne bi bilo", rekao je.

Ocijenio je da su časnici koji su umirovljeni u prosincu prošle godine otišli ne samo nezadovoljni, već konsternirani tim postupkom kojeg, rekao je, treba regulirati.

Napomenuo je da se protivio umirovljenju generala Josipa Štimca, bivšeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji ima 50 godina, a koji je planski školovan i pripreman za visoke vojne dužnosti.

Stipetić drži da se u normalnim uvjetima i u suvremenim vojskama od generala u 40-tim ili 50-im godinama tek očekuje plodonosan rad.

Pročitajte više