Glas poduzetnika od gradova i općina traži konkretne mjere pomoći

Foto: Hina

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP) zatražila je u srijedu navečer na tribini "Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: stanje i prilike" od gradova i općina da konkretnim mjerama u koronakrizi pomognu gospodarskom sektoru i poduzetnicima.

"Dolazi Božić, to je za sve branše jedno od najprofitabilnijih doba u godini pa smo pozvali župana i gradonačelnika da vidimo što nam mogu ponuditi u ovoj situaciji. Mi zapošljavamo, isplaćujemo plaće, no mjere koje su najavljene kao kompenzacija, u iznosu od 4000 kuna nisu dovoljne", rekao je koordinator UGP-a za Virovitičko-podravsku županiju Zlatko Škrinjar.

Precizirao je kako Grad Virovitica svojim ugostiteljima može smanjiti ili ukinuti posebni porez na potrošnju koji iznosi tri posto i smanjiti prirez.

Izvršni direktor UGP- a Dražen Oreščanin rekao je kako ima puno lokalnih i komunalnih naknada, najma otvorenog i zatvorenog prostora koji se mogu smanjiti ili ukinuti.

"Pojedini gradovi već uveli programe za nadoknada dijelova troškova pogođenim granama poduzetnika, a postoje i kreditne linije za neke razvojne projekte na koje se može primijeniti moratorij i otpis kamata", kazao je Oreščanin.

Istaknuo je da ta organizacija ima sve više članova kako su covid-mjere strože te očekuje da će ih sljedeće godine biti 20 tisuća što bi, kaže, bila "kritična masa za pokretanje suštinskih promjena".

Kirin: Zadaća lokalne politike je poduzetnicima biti partner

Gradonačelnik Ivica Kirin istakao je kako je zadaća lokalne politike poduzetnicima biti partner i pomoći im da na lokalnoj razini otklone što više barijera te naglasio je kako su ugostitelji oslobođeni plaćanja zakupa terasa, a nizom drugih mjera pomaže se i ostalim poduzetnicima.

"One poduzetnike koji su do 30. rujna osjetili gubitke u poslovanju smanjit ćemo komunalnu naknadu na 50 posto iznosa, odnosno do 100 posto iznosa, ako su pretrpjeli štetu u poslovanju veću od 30 posto", rekao je Kirin.

Dodao je kako se poduzetnici i bez epidemije bore s masom administrativnih prepreka i naglasio kako ih podržava u nastojanjima da se pronađe rješenje koje će za sve biti prihvatljivo.

"Opravdano pitaju tko će državnim službenicima dati plaću ako ih sve zatvore", rekao je Kirin.

Andrović: Država je pomogla s covid-kreditima

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović podsjetio je kako je Županija proljetos pomogla poduzetnicima koji su zbog lockdowna morali staviti ključ u vrata s isplatom jednokratne pomoć od 1800 kuna za režijske troškove.

"Država je pomogla s covid-kreditima, a mi smo svakom korisniku pokrili kamatu od 0,25 posto. Pomagali smo stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti", podsjetio je Andrović.

Dodao je kako je Županija i dalje otvorena za suradnju te pozvao poduzetnike da se jave s idejama i konkretnim prijedlozima.

Nakon Splita, Zadra, Šibenika, Poreča, Varaždina, Osijeka i Vinkovaca bila je to osma tribina Udruge Glas poduzetnika koja u Virovitičko-podravskoj županiji ima desetak članova.

"U Hrvatskoj nas trenutno ima 13.500, a cilj nam kraj godine dočekati s 15 tisuća poduzetnika. Kako se covid-mjere postrožuju i postaju rigoroznije - tako mi imamo sve više i više članova. Očekujemo da će nas sljedeće godine biti 20 tisuća što bi bila kritična masa s kojom možemo pokrenuti suštinske promjene“, rekao je Oreščanin.

Pročitajte više