POTRESI U HRVATSKOJ

GLAS: Reakcije vlade na potres su katastrofa nakon katastrofe

Foto: PIXSELL

STRANKA GLAS prozvala je vladu što odmah nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji nije proglasila stanje katastrofe i osnovala stožer za sanaciju, ocijenivši da su reakcije vlade - katastrofa nakon katastrofe.

"Sedam dana je vladi trebalo da objavi prvu ozbiljniju reakciju na užas u kojem su se pogođeni ljudi našli, i to nakon mnogih svakodnevnih apela i upozorenja medija i volontera", naveo je GLAS u priopćenju.

Nezamislivo im je da vlada tek sad najavljuje osnivanje stožera te su istaknuli da bi "svaka normalna i razumna država odmah prvi dan proglasila katastrofu i preuzela odgovornost za saniranje posljedica elementarne nepogode ovih razmjera".

"Državom ne upravlja nitko"

Iz GLAS-a smatraju kako su dosad već trebali biti pregledani svi objekti, osigurana sva opasna područja i svi građani smješteni na sigurno, posebno jer je to područje svakodnevno pogođeno naknadnim potresima. No ponovno se pokazalo da "državom ne upravlja nitko i da se građani ne mogu pouzdati u brzu i primjerenu reakciju državnih institucija kad im to najviše treba".

GLAS upozorava da je prošlotjedni potres snažno pogodio i Zagreb, u kojem su nastale dodatne štete te je još jedan dio građana morao napustiti domove i to prije nego što je vlada uopće ozbiljno krenula u obnovu nakon potresa u ožujku.

"Devet mjeseci nakon zagrebačkog potresa 76 obitelji još uvijek stanuje u kontejnerima u kojima ih je zatekao i ovaj potres", zaključili su iz GLAS-a.

Pročitajte više