KORONAVIRUS U SVIJETU

Glavni japanski stručnjak: U ovoj situaciji nije normalno održavati Olimpijske igre

Foto: EPA

NAJVIŠE rangirani japanski medicinski stručnjak Shigeru Omi rekao je da "domaćinstvo Olimpijskih igara zbog trenutnog stanja u državi koronavirusnih infekcija nije normalno", a radi se o jednom od najoštrijih upozorenja o rizicima Igara u Tokiju.

Obraćajući se parlamentarnom odboru, medicinski savjetnik Omi rekao je da bi organizatori trebali objasniti javnosti zašto se ide s Igrama usred pandemije.

"Nije normalno održavati Olimpijske igre u ovakvoj situaciji", kazao je Omi.

U potpunosti je cijepljeno tek 3 posto Japanaca

Liječnici su rekli da bi Olimpijske igre, koje bi trebale započeti 23. srpnja nakon odgađanja od prošle godine, zategnule zdravstveni sustav koji već ima rekordne brojeve onih u kritičnom stanju. Samo 2.7 posto Japanaca je u potpunosti cijepljeno, navodi Reuters, a tempo novih infekcija je, međutim, usporen.

Ankete pokazuju da se većina ljudi u Japanu protivi održavanju Igara, zabrinuta zbog desetaka tisuća sportaša, dužnosnika i medija koji se spuštaju na zemlju, gdje je prošlog tjedna izvanredno stanje u Tokiju i drugim područjima produljeno do 20. lipnja.

"Ako ćemo Igre održati pod ovim okolnostima, onda mislim da je odgovornost olimpijskih organizatora smanjiti razmjere događaja i ojačati mjere kontrole koronavirusa što je više moguće", dodao je Omi koji se suprotstavio japanskom premijeru Yoshihideu Sugi i organizatorima koji su uvjeravali svijet da će organizirati sigurne Igre.

Visoki dužnosnik Međunarodnog olimpijskog odbora zadužen za organizaciju Igara razbjesnio je japansku javnost u svibnju, proglasivši da će se Olimpijske igre održati čak i ako je Tokio pod izvanrednim stanjem.

Pročitajte više