Glavni stan HSP-a odbio poduprijeti HDZ-ovu manjinsku vladu

GLAVNI stan HSP-a danas je odlučio da će stranka ostati u oporbi i neće u Hrvatskome saboru poduprijeti HDZ-ovu manjinsku vladu jer bi to, ustvrdio je, značilo svođenje HSP-a na vladinu oporbu te političku trgovinu koju stranka nikada nije prihvatila niti će prihvatiti.

"HSP može podupirati jedino vladu u kojoj i sam sudjeluje, u kojoj može utjecati na ključne vladine odluke, te u kojoj može provesti svoj program i odgovarati hrvatskom narodu za njegovu provedbu", izjavio je predsjednik HSP-a Anto Đapić nakon sjednice Glavnog stana.

Dodao je kako je politička obveza vodstava HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i DC-a bila da pokušaju sastaviti koalicijsku vladu jer je o tome prije izbora postignut načelni dogovor, ali, ocijenio je, nakon izbora HDZ nije želio HSP tretirati kao ravnopravnog partnera.

"HSP nije i ne želi pristati na sudjelovanje u vlasti kojoj je svrha podjela plijena u smislu pragmatičnog dogovora o ministarskim, upravnim, diplomatskim, poslovnim i inim klijentelističkim položajima i poslovima", rekao je Đapić.

Najavio je da će HSP inicirati sastanak s novom parlamentarnom oporbom na kojemu će predložiti da oporba istakne svojeg kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora te da se o njemu i HDZ-ovu kandidatu saborski zastupnici tajno glasuju.

"U svjetlu poziva mandatara Ive Sanadera za konsenzusom svih stranaka u idućih šest mjeseci, prvi korak u tom smjeru je da parlamentarna oporba dobije predsjednika Hrvatskog sabora jer je odnos između pozicije i formalne opozicije vrlo tijesan", rekao je predsjednik HSP-a.

Glavni stan HSP-a osudio je upletanje pojedinih veleposlanika država Europske unije u sastavljanje koalicijske vlade jer su time, istaknuo je Đapić, "narušili izborni suverenitet hrvatskog naroda".

Posebice je osudio izjave pojedinih predstavnika HDZ-a i drugih stranaka koji su se, kako je rekao, "uključili u kampanju osporavanja HSP-u da sudjeluje u formiranju vlasti, uz tvrdnje da vode računa o negativnom imidžu HSP-a u Europskoj uniji".

Predsjednik HSP-a najavio je i da će stranka Opći izborni sabor održati 28. veljače iduće godine u Zagrebu.

Pročitajte više