Glazbeni događaj - Zagrebačka filharmonija u bečkom Konzerthausu

ZAGREBAČKA filharmonija putuje danas u Beč, gdje će sutra s francuskim dirigentom Patrickom Fournillierom te solistima austrijskim pijanistom Gottliebom Wallischem i hrvatskim orguljašem Mariom Penzarom gostovati u velikoj dvorani bečkoga Konzerthausa.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš uoči puta na gostovanje izjavio je kako se nada da će koncert biti uspješan kao i onaj od prije više od godinu dana kada je Zagrebačka filharmonija pod ravnateljem Vjekoslava Šuteja uspješno nastupila u dvorani Musikvereina.

Šipuš je dodao da će filharmonija i tim koncertom potvrditi, odnosno opravdati da ima svoje mjesto na europskim koncertnim pozornicama. Dodao je da zbog svega toga u taj orkestar vrijedi investirati.

"Očekujem uspješan koncert s programom koji je vrlo kuriozan i za probirljivu bečku publiku", izjavio je maestro Šipuš, dometnuvši da će se izvoditi program koji se dugo nije svirao, ali može puno pokazati.

Na rasporedu je bečkoga koncerta uvertira iz fantazije "Romeo i Julija" P. I. Čajkovskog, Prvi koncert za glasovir i orkestar u h-molu Op. 22 Božidara Kunca i Treća simfonija u c-molu s orguljama Camillea Saint-Saensa. Uz zagrebačke filharmoničare kao solisti nastupit će vodeći mladi bečki pijanist Gottlieb Wallisch i hrvatski orguljaš Mario Penzar.

Šipuš je istaknuo da je za gostovanje Zagrebačke filharmonije u Beču najzaslužniji hrvatski muzikolog Davor Merkaš, promicatelj hrvatske glazbe u Beču, koji je bio i organizator prvoga koncerta.

"Gostovanje je rezultat nekoliko situacija - najviše velikog uspjeha koncerta Zagrebačke filharmonije u Zlatnoj dvorani Musikvereina, 11. prosinca 2002.," izjavio je muzikolog Davor Merkaš, koji je na čelu Udruge za promidžbu hrvatske glazbe u Beču.

Ta je udruga osnovana prije pet godina sa svrhom promicanja hrvatskih skladatelja golemog glazbenog potencijala, kako kaže Merkaš, o kojemu se u inozemstvu malo zna.

Koncertne dvorane Musikvereina i Konzerthausa dvije su u svijetu poznate dvorane - Musikverein više je poznat zbog tradicionalnih novogodišnjih koncerata, a Konzerthaus je nešto starija dvorana koja ugošćuje najveća imena svjetskih glazbenih pozornica.

Po najavama, sutrašnji koncert, osim brojne publike, slušat će i bečki glazbeni kritičari, pa i zbog toga, a i zbog nas samih, moramo zadovoljiti visoke kriterije bečke publike i glazbene kritike, izjavio je maestro Berislav Šipuš.

Nakon koncerta u svečanoj dvorani Akademske gimnazije otvorit će se izložba o Zagrebačkoj filharmoniji i održati prigodni domjenak.

Sutrašnji glazbeni događaj u Beču održat će se u suradnji s Ministarstvom kulture, gradom Bečom, hrvatskim veleposlanstvom u Austriji, Bank Austria Creditanstaltom, Styrijom, Inom, Austrijsko-hrvatskim društvom i drugima.

Pročitajte više