GLOBALNO ZAGRIJAVANJE POVEĆAVA OPASNOST OD ŠUMSKIH POŽARA

Nedavni veliki požari u Kaliforniji mogli bi biti tek najava još veće opasnosti od požara jer šume slabe zbog raznih bolesti i suše uzrokovanih globalnim zagrijavanjem, upozoravaju američki stručnjaci.

Toplije, vjetrovitije vrijeme i dulja, suša ljeta znače i veće troškove u borbi protiv požara, veće ljudske žrtve i materijalne štete, upozoravaju istraživači iz američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i američke Službe za šume.

Štete od požara u nekim bi se područjima mogle udvostručiti, ističe se u studiji o požarima u Kaliforniji koju prenosi časopis Climatic Change.

Znanstvenici su osobito zabrinuti za južnu Kaliforniju koja ima sušu klimu kroz dulja vremenska razdoblja. U južnom dijelu zaljeva San Francisca očekuje se 50-postotno povećanje broja velikih požara, a u gorju Sierra Nevade čak 125-postotno te povećanje opožarenih površina za više od 40 posto. Čak i potencijalno vlažnije zime znače više raslinja i time više goriva za ljetne požare.

"U budućim klimatskim uvjetima požari bi mogli biti jači, brži i teži za nadziranje", ističe profesor s Kalifornijskog sveučilišta Robert Wilkinson u saveznoj studiji o klimatskim promjenama u Kaliforniji.

U Kaliforniji su poseban problem naselja podignuta na izgorjelim površinama, preblizu zonama požara te neprohodnost šuma koje bi trebalo očistiti od grmlja i uvenulih stabala. Radi efikasnije borbe protiv požara predlaže se i uvođenje dodatnih poreza vlasnicima kuća u ruralnim područjima.

Pročitajte više