Gotovinini odvjetnici prijavili nepoznatu osobu zbog krivotvorenja transkripata

ODVJETNIČKI tim generala Ante Gotovine podnio je jučer kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog krivotvorenja transkripata sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom, održanog 31. srpnja 1995. uoči akcije Oluja.

"Prijavu smo podnijeli jer smatramo da je netko preinačio originalne transkripte, a za to imamo i dokaze koje ćemo dostaviti tužiteljstvu", kazao je Hini jedan od Gotovininih odvjetnika Ivo Farčić. Objasnio je da se ti dokazi temelje na izjavama nekoliko sudionika brijunskog sastanka koji su u medijima izrazili sumnju da su transkripti, čije dijelove su proteklih dana objavili neki mediji, krivotvoreni.

Gotovini branitelji sumnjaju u autentičnost i zbog toga što na popisu sudionika sastanka u transkriptima nisu navedeni neki vojni dužnosnici koji su tamo bili. Stoga, obrana Gotovine od tužiteljstva traži da sasluša sudionike sastanka i utvrdi jesu li transkripti krivotvoreni i tko je to učinio.

Farčić je rekao da ne zna je li s transkripata skinuta oznaka državne tajne, kao što se najavljivalo proteklih dana. Podsjetio je da Gotovinin odvjetnički tim od lipnja ove godine traži dostavu tih dokumenata koji su, po njihovom mišljenju, temelj optužnice protiv generala Gotovine i tvrdnje haškog tužiteljstva da je postojao zločinački pothvat s namjerom protjerivanja srpskih civila iz tzv. srpske krajine.

Prema pisanju medija, haško tužiteljstvo je u posjedu brijunskih transkripata još od 2000., a u jesen 2002., transkripti su uvedeni kao dokaz na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću.

Premijer Ivo Sanader nedavno je izjavio da bi trebalo ispitati kako su transkripti dospjeli u Haag.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nedavno je izjavio da su ti dokumenti pronađeni u Uredu predsjednika te da će s njih skinuti oznaku tajnosti, a jučer je izjavio da je dao suglasnost da se s tim dokumentima raspolaže ali da je to dalje stvar Vlade.

Službene potvrde da je s transkripata skinuta oznaka tajnosti još nema, a do sada nije bilo moguće službeno provjeriti je li u Uredu predsjednika pronađen isti transkript s kojim navodno već četiri godine raspolaže haško tužiteljstvo i jesu li dijelovi transkripata objavljeni u medijima vjerodostojni.

Pročitajte više