Hrvatski građani imaju 117 milijardi kuna kredita

Foto: RBA

UKUPNI krediti stanovništvu, krajem lipnja, iznosili su 117,3 milijarde kuna, pokazuju podaci HNB-a.

Iako je na mjesečnoj razini zabilježen rast od 107 milijuna kuna (0,1 posto), ukupni krediti stanovništvu su u lipnju zabilježili godišnji pad od 975 milijuna kuna (0,8 posto). Pri tome je nastavljen trend rasta kunskih kredita stanovništvu uz istodobno razduživanje u devizama, pa je udio kunskih kredita stanovništvu u ukupnim kreditima ovom sektoru krajem travnja dosegnuo 45,5 posto, što predstavlja rast od 7,3 posto postotnih bodova u odnosu na lipanj prošle godine. Naime, nakon konverzije CHF kredita u eurske posljedično je došlo i do veće osviještenosti stanovništva na valutne rizike, što je uz istovremeni pad aktivnih kamatnih stopa na kunske kredite rezultiralo rastom udjela kunskih kredita u ukupnom portfelju kredita stanovništvu, navode analitičari RBA.

Najviše stambenih kredita

Najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu već tradicionalno imaju stambeni krediti (43,9 posto), čija je ukupna vrijednost krajem lipnja iznosila 51,5 milijardi kuna. Na godišnjoj je razini zabilježen pad vrijednosti stambenih kredita od 1,1 mlrd. kuna (2,1 posto). Udio je kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima iznosio 22,7 posto, što predstavlja porast udjela od 7 posto u odnosu na lipanj prošle godine. Istovremeno, udio je kunskih kredita s valutnom klauzulom (koje prvenstveno čine krediti indeksirani za euro) u ukupnim stambenih kreditima zabilježio pad s 84,3 posto krajem lipnja prošle godine na 76,8 posto krajem lipnja ove godine.

Gotovinski nenamjenski krediti su krajem lipnja iznosili 41,6 milijardi kuna te su na godišnjoj razini bili viši za 1,2 milijarde kuna (3,1 posto). Njihov je udio u ukupnim kreditima stanovništvu iznosio 35,5 posto te su time pozicionirani na drugo mjesto. I unutar ove skupine kredita vidljiv je rast udjela kunskih kredita u odnosu na kunske kredite s valutnom klauzulom. Kunski krediti su krajem lipnja ove godine imali udio od 63,7 posto u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima, dok je njihov udio iznosio 53,5 posto krajem lipnja prošle godine.

Zbog konkurencije među bankama ublažavaju se kriteriji za dobivanje kredita

Prema navodima HNB-a, odgovori banaka iz Ankete o kreditnoj aktivnosti ukazuju da je kod sektora stanovništva u prvoj polovini 2017. godine zabilježeno zamjetno ublažavanje standarda odobravanja kredita, i stambenih i potrošačkih te ostalih kredita. Ublažavanju standarda tijekom prve polovine 2017. također je najviše pridonijela konkurencija između banaka te pad troškova izvora sredstava, a poticajno su djelovala i pozitivna očekivanja o stanju na tržištu nekretnina u slučaju stambenih kredita te očekivanja u vezi s općim gospodarskim kretanjima kod potrošačkih i ostalih kredita.

Sukladno i navodima HNB-a, smatramo da se proces razduživanja sektora stanovništva primakao svome kraju, te da bi naznake oporavka kreditne potražnje trebale utjecati i na povratak kreditne aktivnost prema ovom sektoru. Međutim, oporavak će prema prognozi analitičara RBA biti vrlo skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenosti, a koja je preduvjet za ulazak u nove financijske obveze.

Pročitajte više