Granić: Saborska odluka dovodi me u situaciju da kršim zakon

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić izjavio je danas da ga današnja saborska odluka dovodi u situaciju da krši zakon, da dovodi u pitanje odnose s Međunarodnim sudom u Haagu i odgovornost hrvatske države, a da u tom poslu ne želi sudjelovati i da je zato podnio ostavku.

Saborski zaključak jedini je razlog zbog kojeg sam podnio ostavku na dužnost predsjednika vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, rekao je Granić novinarima.

Sabor je zaključkom obvezao Vladu da svim haaškim optuženicima ili osumnjičenicima, kao i njihovim braniteljima osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu, a posebno se to odnosi na već dostavljene dokumente Haaškom tužiteljstvu.

Odvjetnički tim haaškog osumnjičenika generala Ante Gotovine koji je u bijegu, više od dvije godine traži da im Vlada dostavi dokumentaciju koju je u slučaju Gotovine dostavila tužiteljstvu Haaškog suda.

Granić je novinarima rekao da bi udovoljavanje saborskom zaključku za njega značilo narušavanje svega što je radio u prethodne tri i pol godine. U tom je razdoblju, kaže, izgrađen sustav suradnje koji podrazumijeva odgovornost, zakonitost procedure, nastojanje da se izbaci dnevna politika.

Naveo je da proces ne postoji dok osumnjičena osoba ne pristupi sudu i da u tom slučaju nije moguće bilo kome dostavljati dokumente koji su izuzeti kao sudski spisi.

To je vrlo jasna norma koja se primjenjuje neovisno o tome o kome se radi, tvrdi Granić.

Na novinarsku konstataciju da će Vlada morati poštovati zaključak Sabora, Granić je uzvratio da će, ako se to (zaključak) nađe pred Vladom, glasovati protiv.

Situaciju nastalu izglasavanjem spomenutog zaključka Granić naziva špekuliranjem u predizbornoj atmosferi u kojoj neki nastoje glumiti domoljublje i podilaziti javnosti.

Ja nisam takav čovjek, rekao je.

Dodao je da je premijera Račan o ostavci izvijestio prije nego ju je potpisao.

Mislim da me premijer dobro poznaje i zna kad nešto može, a kad ne može tražiti od mene, odgovorio je novinarima koje je zanimalo je li ga Račan odgovarao od ostavke.

Pročitajte više