Greške u sustavu Porezne: Neki nisu dobili rješenja o povratu poreza iako su trebali

Foto: 123rf / GoogleStreetView

POREZNA uprava ove godine započela je s automatiziranim postupkom obračuna poreza te samostalno, na temelju podataka kojima raspolažu utvrđuju godišnju obvezu građana, pa u većini slučajeva više nije potrebno podnositi godišnju poreznu prijavu no s obzirom na informacije koje dobivamo, taj proces očito ne ide bez problema.

Rok za dostavu poreznih rješenja tri puta je pomican. Prvo su rješenja trebala stići do 30 lipnja. Zatim je rok pomaknut na 15. srpnja, da bi konačan rok bio 22. srpnja.

Javila nam se i čitateljica (podaci poznati redakciji) koja je sigurna da je trebala dobiti povrat poreza, kao i prethodnih godina, kada je sama podnosila poreznu prijavu, no zbog pogreške u sustavu, još uvijek nije dobila rješenje, a bez rješenja nama ni povrata novca.

"Sustav nije dovoljno testiran, greške se događaju..."


"Nakon što - ni uz zakašnjenje - nisam dobila privremeno rješenje o povratu poreza jutros sam ponovno kontaktirala poreznu upravu u Zagrebu, već treći put u mjesec dana, te mi je za razliku od prva dva puta kada mi je bilo rečeno kako kasne s obradama i kako će biti obrađeno i poslano rješenje na kućnu adresu, ovaj put rečeno kako nisam u skupini koja ostvaruje pravo na povrat poreza, odnosno kako me sustav ne prepoznaje kao takvu. Otvoreno mi je rečeno i kako sustav nije dovoljno testiran, kako se greške događaju...

Prošle godine sam 12 mjeseci radila na ugovor o autorskom djelu, pod istim uvjetima kao i svake od prethodnih godina kada mi je povrat uredno bio isplaćen, te po svemu sudeći i ove godine trebam biti u toj skupini", kaže čitateljica.

Kaže da joj se javilo još bar desetak ljudi s istim problemom, što znači da se ne radi o izoliranom slučaju, a problem je, kako kaže, što Porezna daje nejasne informacije pa ne znaju što im je činiti.

Porezna: Ako niste dobili rješenje, javite nam se


Porezna uprava djelomično priznaje problem, ali kažu da je zbog toga što se radi o prvoj godini u kojoj se provodi novi postupak, predviđeno da porezni obveznici koji svoja rješenja prime nakon propisanog roka, imaju pravo na žalbu u roku od 30 dana, od primitka rješenja, bez obzira kada ono stigne.

"Porezna uprava bila je svjesna da će prva godina primjene ovog postupka u kojem se obrađuju podaci za svakog poreznog obveznika koji ostvaruje bilo koju vrstu primitka pokazati stvarni broj poreznih obveznika kojima bi Porezna uprava trebala izdati rješenja.
 
Upravo uvažavajući te okolnosti prve godine primjene i moguće poteškoće kod obrade podataka odredbama Pravilnika o porez na dohodak članak 89b. stavak 18. predviđena je situacija da ukoliko porezno tijelo ne uruči rješenje do 30.06. porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon navedenog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja.

Naglašavamo da ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. Bez obzira kada su porezni obveznici zaprimili rješenje Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u 8. mjesecu.

Ukoliko će povrat biti izvršen prije podnošenja prigovora porezni obveznici će bez obzira na izvršenje povrata moći podnijeti prigovor te će eventualne razlike utvrđene po prigovoru biti isplaćene po rješavanju istog", odgovorili su za Index iz Porezne uprave.

Također, porezni obveznici koji nisu dobili rješenje, trebali bi se obratiti u nadležnu Poreznu upravu, kako bi se pokrenuo postupak izdavanja rješenja.

"Važno je naglasiti ukoliko poreznim obveznicima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu,  a smatraju da su im ista trebala biti izdana mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu poradi provjere odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja", kažu iz Porezne.

Pročitajte više