GUP-ovi Zagreba i Sesveta zadnje točke na skupštinskoj sjednici

ZAGREBAČKI SDP-ovci večeras su na proširenoj sjednici Kluba zastupnika Gradske skupštine odlučili predložiti za sutrašnju skupštinsku sjednicu da Generalni urbanistički planovi (GUPovi) Zagreba i Sesveta dođu kao zadnje točke dnevnog reda.

Tako bi, ocjenjeno je, Gradskom poglavarstvu ostalo dovoljno vremena da se prije toga izjasni o stajalištima nadležnih gradskih ureda koji se trebaju očitovati o mišljenju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje smatra da bi se prihvaćanjem konačne odluke GUP-a otvorio put za moguću legalizaciju nezakonitih radnji počinjenih uz predhodnu odluku GUP-a, a odnose se na "Importane Galeriju" i mogu imati obilježja kaznenih djela.

To je mišljenje Općinsko državno odvjetništvo uputilo u Gradsko poglavarstvo neposredno prije održavanja današnje sjednice zbog čega je ona bila odgođena nekoliko sati da bi je na kraju gradonačelnica Vlasta Pavić i otkazala.

"Odbijamo insinuacije da želimo odgoditi ili spriječiti donošenje GUP-a Zagreba i da je sve dogovoreno u sprezi s Općinskim državnim odvjetništvom", rekao je Vladimir Velnić, predsjednik Kluba SDP-ovih gradskih zastupnika u Skupštini.

Zbog mišljenja Općinskog državnog odvjetništva bilo je logično i jednino rješenje uzeti time-out, dodao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Zagreba Ivo Jelušić, ali nije želio komentirati zašto su promijenili prvotni prijedlog gradonačelnice da se skupštinska sjednica odgodi za sedam dana. Samo je kratko dodao da zagrebački SDP želi da se GUP donese što prije, poštujući zakonitost i struku.

Predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden (HNS) izjavila je večeras da neće odgađati sutrašnju skupštinsku sjednicu jer je to učinila već dva puta, upravo zbog GUP-a.

Nada se da će se prije skupštinske sjednice biti sjednica Gradskog poglavarstva radi očitovanja i na sve podnesene amandmane.

Jelušić je izvijestio da je zagrebački SDP uputio dva paketa amandmana na GUP: amandmane vezane uz legalizaciju bespravne gradnje tamo gdje je to moguće i tzv. zelene amandmane kojima bi se spriječilo da zelene atraktivne lokacije na sjeveru pretvore u građevinska zemljišta. Demantirao je da SDP u jednom amandmanu pogoduje nekim investitorima, kao što to tvrdi Hrvatski blok, rekavši da će "odustati od bilo koje zgrade ili ulice ako se tako smatra". Riječ je o amandmanu u kojem traže da iznimno bez detaljnog plana mogu graditi građevine više od devet etaža uzduž Savske, Držićeve i Heinzelove, južno od željezničke pruge, uz uvjet provođenja urbanističko-arhitektonskog natječaja.


Pročitajte više