Gušteri drže do obiteljskog života

GUŠTERI drže do mirnog i sigurnog obiteljskog života, utvrdili su australski biolozi promatrajući vrstu Egernia saxatilis

Gmazovi preferiraju život u obitelji s majkom, ocem i djecom, i međusobno se nikada ne udaljavaju više od pola metra, objavili su Richard Shine i njegov student Dave OConor u stručnom časopisu "Molecular Ecology". Tako uzak obiteljski odnos biolozi su dosada susretali samo kod nekih ptica i viših sisavaca.

Ti znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyu promatrali su guštera Egernia saxatilis u Blue Mountainsu u jugoistočnoj Australiji. Uhvatili su 115 primjeraka, obilježili ih, a potom više od tri godine promatrali njihove životne navike. Gotovo tri četvrtine guštera živjelo je u stabilnoj i prisnoj obiteljskoj zajednici, uočili su biolozi. Osim toga, pomoću genske analize znanstvenici su utvrdili da se svaka od tih grupa sastoji od oca, majke i njihove djece. Povremeno su te životinje prihvaćale polubraću ili posvojčad.

Prednost takva načina života mogla bi biti u tome što roditelji svoje potomstvo mogu učinkovito štiti od neprijatelja, pretpostavljaju znanstvenici.

Znanstvenicima je otprije bilo poznato da Egernia saxatilis i bliski srodnici toga guštera žive u grupi, ali nisu znali da životinje stvaraju pravovaljanu obitelj.

Pročitajte više