Guverner Središnje banke Kosova uhićen pod optužbom za korupciju



KOSOVSKA je policija danas uhitila guvernera Središnje banke Kosova Hashima Rexhepija pod optužbom da je umiješan u korupcijsku aferu.

Rexhepijevo uhićenje uslijedilo je nakon opsežne antikorupcijske istrage koju su provele međunarodne pravne snage Eulexa, a Rexhepi se sumnjiči za umiješanost u davanje i primanje mita, izbjegavanje plaćanja poreza, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Eulex u potrazi za dokazima pretresao i Središnju banku Kosova i privatne tvrtke

Eulex je potvrdio da je Rexhepi u grupi osumnjičenih osoba čiji su stanovi temeljito pretraženi u potrazi za dokazima, a pretražene su i prostorije Središnje banke i nekoliko privatnih tvrtki.

Eulex, koji je svoju misiju započeo u prosincu 2008. godine, ima oko 1.900 pravnih stručnjaka raspoređenih po čitavom teritoriju Kosova, koji prate provođenje zakona, a imaju ovlasti preuzeti provođenje složenijih slučajeva za koje lokalna policija i pravnosudna tijela nisu dovoljno obučeni.

Najnovija uhićenja samo su nastavak ranije započetih operacija u kojima je pod sličnim optužbama već bio uhićen ministar transporta Fatmir Limaj, koji se tereti za nezakonte radnje vezane uz izgradnju kosovske autoceste, a do sada su pod istragom bile i četiri privatne kompanije zbog zlouporabe ovlasti oko dodjele licenci za mobilnu telefoniju.

Pročitajte više