Guverner talijanske Središnje banke dao ostavku

Guverner talijanske središnje banke (Banco d'Italia) Antonio Fazio podnio je u ponedjeljak poslije podne ostavku na svoj položaj zbog bankarskog skandala koji je izbio nakon uhićenja bivšeg direktora banke Popolare Italiano (BPI) Gianpiera Fioranija, koga je prvi čovjek talijanskog bankarstva podupirao u operaciji kupnje banke Antonveneta. L

Tužitelji Francesco Greco, Giulia Perrotti i Eugenio Fusco, koji vode istragu oko nejasne kupnje banke Antonvenete, ispitivali su Fioranija ukupno više od 10 sati.

"Imali smo političku zaštitu na najvišoj razini", priznao je Fiorani, pri čemu je praktički prozvao guvernera Antonija Fazija.

Sve političke strane tražile su ostavku guvernera, a talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija najavila je za sutra raspravu o zakonu o bankama kojim bi se ograničio mandat guverneru i uvela mogućnost traženja njegove ostavke. To je, vjerojatno, navelo Fazija da u ponedjeljak podnese ostavku. Do sada ni jedna institucija izvan upravnog odbora središnje banke nije mogla zatražiti ostavku guvernera.

Fazio je navodno davao Fioraniju strogo povjerljive informacije koje je zatim direktor BPI iskorištavao za kupnju dionica banke Antonvenete za koju su bili zainteresirani i Nizozemci. Na kraju je nizozemska banka kupila banku Antonvenetu, a Fiorani je zajedno s još tri menadžera banke uhićen prošlog tjedna.

U nalogu za njihovo uhićenje navodi se da su kao članovi kriminalne organizacije izvlačili nezakonitu dobit iz sumnjivih financijskih transakcija i operacija s nekretninama, otvarali račune u inozemstvu i osnivali off-shore društva koja su koristili preko posrednika, kako bi prikrili i "oprali" zaradu od nezakonitih poslovanja.

Milanski tužitelji otvorili su i istragu o Fazijevu djelovanju. Pretpostavlja se da će protiv njega biti podignuta optužnica zbog davanja informacija koje su se mogli iskoristiti na burzi. I Europska središnja banka pokrenula je istragu o Antoniju Faziju. Posebno se ispituju skupocjeni pokloni koje je Fazio navodno dobivao od uhićenog direktora banke BPI, Gianpiera Fioranija.

(Hina) xstom ysd

Pročitajte više