Hamas pozdravio odluku Haškog suda o prekidu izraelskih napada na Rafah

Ilustracija: Shutterstock

Palestinski islamistički pokret Hamas pozdravio je danas poziv Međunarodnog suda pravde (ICJ) Izraelu da odmah zaustavi vojnu operaciju u Rafahu, na samom jugu Pojasa Gaze.

Hamas je u priopćenju pozvao međunarodnu zajednicu i Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael. Član političkog ureda Hamasa je rekao da bez međunarodnog pritiska odluka suda neće imati učinak.

"Izvršite pritisak na Izrael"

Čitajući odluku, predsjednik najvišeg UN-ovog suda Nawaf Salam je rekao da prethodne mjere koje je sud donio u ožujku nisu u potpunosti obuhvatile situaciju u opkoljenoj palestinskoj enklavi kakva je sada te da su stvoreni uvjeti za nove izvanredne mjere. Sud je podržao zahtjev Južnoafričke Republike (JAR) da naredi obustavu izraelske ofenzive na Rafah, tjedan dana nakon što je Pretorija optužila Izrael za genocid.

Egipat i Jordan također su pozdravili odluku ICJ-a i zatražili da Vijeće sigurnosti UN-a izvrši pritisak na Izrael da okonča svoje operacije u palestinskoj enklavi te da s utjecajnim međunarodnim partnerima ispuni svoje pravne i humanitarne dužnosti i usvoji odlučujuće mjere kako bi se okončala humanitarna situacija u Gazi.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman al-Safadi pohvalio je ICJ jer je razotkrio "izraelske ratne zločine u Gazi" i poručio da Vijeće sigurnosti mora "preuzeti svoju odgovornost" i okonča nekažnjivost Izraela.

Rat u Gazi izazvao je teroristički napad Hamasa i pridruženih skupina 7. listopada prošle godine. U jednom je danu surovo ubijeno 1200 ljudi, a 240 je oteto. Izrael je na to odgovorio agresivnom ofenzivom na Gazu u kojoj je dosad ubijeno preko 30 tisuća ljudi, mahom civila.

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da će Izrael nastaviti svoj "pravedan i potreban" rat protiv Hamasa da vrati svoje taoce i učvrsti svoju sigurnost nakon što je Međunarodni sud pravde naredio da zaustavi svoje operacije u Rafahu. 

Hamas još drži taoce, pitanje koliko njih je živo

Vjerovalo se da Hamas u Gazi još uvijek drži oko 130 taoca, no sam Hamas je objavio da ih ne može sve locirati. Danas je u tunelima u Džabaliji, na sjeveru Gaze, izraelska vojska (IDF) pronašla tijela tri taoca odvedena u Pojas Gaze - Hanana Yablonke, Michela Nisenbauma i Oriona Hernandeza Radouxa.

Prošli tjedan su u operaciji IDF-a pronađena tijela 22-godišnje Shani Louk, djevojke Radouxa, francuskog državljana, s čijim je golim tijelom paradirano ulicama Gaze. Njeno tijelo pronađeno je zajedno s Itzikom Gelernterom i 19-godišnjom Amitom Buskilom.

Uoči današnje odluke ICJ-a, glasnogovornik izraelske vlade je rekao da "nema te sile na zemlji koja će zabraniti Izraelu da štiti svoje građane i odustane od progona Hamasa u Gazi".

ICJ je najviše tijelo UN-a za sporove između država. Njegove su odluke konačne i obvezujuće, ali se često ignoriraju. Sud nema moć da ih silom provede.

Pročitajte više